Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Смех осваја Ивањицу

Смех осваја Ивањицу

20-08-2016 03:45:48 | | / vostok.rs |

Концерти, плес, сатира и нове представе на "Нушићијади". За крај фестивала - костимирана парада кроз град


Следећи викенд у Ивањици поново ће бити у знаку фестивала који слави нашег великог комедиографа. Пре "Нушићијаде", са овим местом у западној Србији Бен Акибу је спајала једино претња његове чувене министарке зету Чеди: "Виђен си за Ивањицу". На неки начин та Живкина реченица је протеклих седам година и лајтмотив смотре, коју је минулог лета посетило чак 55.000 људи.

И овај пут за Ивањицу је "виђен" богат програм: концерти класичне и популарне музике, плесне представе, изложбе, кабареи, стендап комичари, трибине, књижевни сусрет (први пут ће бити представљен и концепт "живе библиотеке"), али и две позоришне премијере. У фестивалској продукцији, ново, ангажовано тумачење Нушићевог "Сумњивог лица" у извођењу младих глумаца, на сцену су поставили Војислав Арсић и Јелена Богавац.

- Прави начин да се одужимо Нушићу је да се и ми критички односимо према друштву, да покушамо да схватимо зашто се од његовог времена до данас ништа није променило - објаснио је Арсић, у београдском Миксер хаусу, који је уз Центар Е8, копродуцент овог пројекта.

- Уопште није смешно што и даље живимо оно о чему је Нушић писао.

Део представе "Генерална проба Нушића" (продукција "Три за грош" и "Театрик"), која говори о глумцима који припремају "Госпођу министарку", у четвртак су извели протагоности Миљан Прљета и Бојана Тушуп. Координатор фестивала Вера Јовановић најавила је да ће у почаст недавно преминулог глумца и управника позоришта "Бошко Буха" бити изведена и представа овог театра "Мајстори, мајстори."

Обележавајући 110 година откако је саграђен камени мост у овом граду, организатори су за тему смотре одредили "премошћавање", које се као црвена нит провлачи кроз читав програм и повезује "Нушићијаду". Домаћин ће као и увек бити сам Нушић, у тумачењу глумца Позоришта на Теразијама, Милана Милосављевића. Њему ће градоначелник Владимир Бојановић, симболично на три дана предати кључеве вароши. Биће одржан и већ устаљени шаљиви фудбалски турнир "Више од игре", на коме ове године учествује и "уметничка репрезентација". Смотру затвара традиционална костимирана поворка градом и концерт староградске музике "Песма као мост" на коме ће уз Жарка Данчуа наступити и глумац Небојша Дугалић.

НАЈМЛАЂИМА ОД БЕН АКИБЕ

У ОКВИРУ фестивала, током минулих седам сезона одвојио се и посебан дечји сегмент, који је по обиму програма нека врста фестивала у фестивалу. Током сва три дана "Нушићијада" за најмлађе, на дечјој сцени, представиће бројне представе, интерактивне и едукативне радионице, играрије и анимације.

М. А. К.
Новости