Косачов: Порошенкова прича о руској претњи је унутрашња пропаганда

21-08-2016 09:09:05 | | / vostok.rs |


Нова саопштења председника Украјине Петра Порошенка о руској претњи намењена су за „унутрашњу“ употребу, односно за повећање сопственог рејтинга, сматра председник Комитета Савета Федерације за међународне односе Константин Косачов.

Раније је Порошенко саопштио да постоји могућност да руска армија ускоро продре на територији Украјине. У Пентагону су после тога навели да не виде никакве назнаке да ће ускоро доћи до офанзиве руске војске великих размера, саопштава „Волстрит џурнал“ позивајући се на изјаву извора из Министарства одбране САД.

„Процена САД јесте да је веома мала вероватноћа да се деси сукоб. Уверен сам да сам Порошенко такође у себи верује да је војни сценарио фантазија. Заоштравање његове реторике служи искључиво за унутрашње политичке циљеве“, написао је сенатор у петак на Фејсбуку.

Могуће је чак да Порошенко „заиста тражи начине да уведе ванредно или ратно стање како би, пре свега, превладао сукоб у Ради и повећао своју популарност у народу, која је на веома ниском нивоу“, сматра Косачов.

„Не верујем да све те изјаве имају било какав утицај на мински процес јер је он блокиран унутрашњим сукобима у Украјини“, навео је сенатор.

Косачов сматра да Порошенко нема снаге да савлада те сукобе, те да и није много заинтересован за реализацију Минских споразума јер је мит о „супротстављању руској агресији“ темељ на којем почива данашња Украјина.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут