Гаспром ће сопственим средствима изградити „Северни ток 2“

21-08-2016 09:26:45 | | / vostok.rs |


Руска гасна компанија „Гаспром“ најавила је да ће сопственим средствима изградити нови гасовод од Русије до Немачке, вредан 11 милијарди долара. До те одлуке је дошло након што је, под притиском Пољске, дошло до распада мешовитог предузећа које је требало да ради на изградњи тог гасовода.

„Гаспром“ је саопштио да је конзорцијум који чине компаније „Анжи“, ОМВ, „Винтершел“, „Шел“ и „Унипер“ одлучило да повуче свој захтев за оснивањем мешовитог предузећа у Пољској које би било задужено за изградњу „Северног тока 2“.

Очигледно се у планове изградње „Северног тока 2“ опет умешала Европске унија како би „Гаспрому“, пореметила планове, каже за Спутњик уредница „Балкан магазина“ Јелица Путниковић коментаришући ту одлуку.

„После протеста Пољске, која је иначе у групи земаља-чланица Европске уније које се буне због тога што ’Гаспром‘ хоће поред ’Северног тока 1‘ да направи ’Северни ток 2‘. Пољска је једноставно њихова. Антимонополска комисија је дала једну врсту забране на такав један аранжман и онда су се компаније које хоће да буду партнери ’Гаспрому‘ заправо повукле и сада је дошло до тога да неће бити ’Северног тока 2‘ и вероватно је због тога ’Гаспром‘ реаговао и дао саопштење да се не одустаје и да ће сам финансирати тај пројекат“, објашњава Путниковићева.

Она каже да је питање хоће ли „Гаспром“ успети да нађе финансијере за један тако велики пројекат. Она ипак додаје да је то вероватно само прелазна фаза. Не треба потпуно искључити могућност да ће поменуте компаније на неки начин ипак учествовати у изградњи тог гасовода, каже Путниковићева.

„Немцима ће, попут ’Северног тока 1‘, сигурно бити потребан и ’Северни ток 2‘ ако им Русија покаже да јој ни Брисел ни Сједињене Америчке Државе не одређују да ли ће транзит свог гаса управљати преко Украјине или ће себи да обезбеди алтернативни правац на којем нема никаква уцењивања. ’Гаспром‘ је изузет од европских санкција, али има тешкоћа у финансирању и организовању свог пословања на европском тржишту јер знамо да санкције још неће бити укинуте, како је управо рекла Меркелова. Али, ’Гаспром‘ је изузет од санкција и сада би велике европске компаније, које иначе имају интереса да се изгради ’Северни ток 2‘ и које су, иако су се формално повукле из пројекта, могле да обезбеде преко својих финансијера да ’Гаспром‘ нађе начин да финансира Северни ток 2. Мислим да је ово само једна прелазна фаза, да ће ’Северни ток 2‘ бити изграђен. Нама би у Србији више одговарало да Руси одустану од ’Северног тога 2‘ па да граде ’Јужни ток‘, али знамо да би и код ’Јужног тока‘ било проблема са Европском унијом“, сматра Путниковићева.

Иначе, Антимонополски одбор Украјине припремио је тужбу за принудно потраживање три милијарде долара од „Гаспрома“, због, како се наводи, злоупотребе монополског положаја на тржишту транзита гаса. Јелица Путниковић сматра да је овај захтев део кампање против градње „Северног тока 2“.