Припреме експедиције на Месец

21-08-2016 10:15:59 | | / vostok.rs |


Руска Ракетно-космичка корпорација „Енергија“ припрема експедицију на Месец у усавршеној космичкој летелици Сојуз, а осморо туриста заинтересовано је за овакво путовање, изјавио је генерални директор „Енергије“ Владимир Солнцев.

„Енергија“ већ неко време сарађује са америчком компанијом за свемирски туризам „Свемирске авантуре“ како би пронашла потенцијалне туристе који желе да се провозају око Месеца.

„Имамо прелиминарни дизајн за усавршавање космичког брода Сојуз, који је и замишљен са намером организовања експедиције на Месец. Нова верзија Сојуза моћи ће да изведе кратак лет до Месеца, што ће броду омогућити да направи круг око Земљиног сателита. Разматрамо осам потенцијалних кандидата који су спремни да плате како би били део такве експедиције. Међу њима је, на пример, једна породица из Јапана… Када будемо достигли критичну масу потврђених апликација за путовање око Месеца, моћи ћемо да започнемо посао великих размера“, испричао је Солнцев руском листу „Известија“.

Генерални директор „Енергије“ додао је да је међу првима који су показали интересовање за овај „излет“ био чувени режисер Џејмс Камерон, творац неких од најбољих филмова у жанру научне фантастике, попут „Аватара“, „Осмог путника“ и „Терминатора“.

Цена карте је 150 милиона долара по особи, рекао је руском листу извор из „Свемирских авантура“, додајући да постоји велико интересовање за овај пут. Потенцијалним туристима је речено да би свемирски брод могао да буде лансиран 2020. године.

Свемирска летелица Сојуз дизајнирана је 1960-их година у оквиру совјетског свемирског програма који је укључивао људску посаду. Касније је Сојуз постао најкоришћенији модел свемирског брода, са најдужим веком службе, а коришћен је за транспорт космонаута на свемирске станице Саљут и Мир. Данас Сојуз превози космонауте и астронауте на Међународну свемирску станицу.