Иран и Русија шире стратегију на Каспијско и Средоземно море

21-08-2016 10:49:42 | | / vostok.rs |


Иран је Русији уступио авио-базу у Хамадану на молбу сиријских власти, а Техеран је спреман да у будућности, уколико Русији то буде било потребно, размотри могућност уступања и других својих војних база, саопштио је министар одбране те земље.

Према мишљењу експерата, руско-иранска сарадња у борби против тероризма могла би да буде знатно шира и да укључи и заједничка дејства на Каспијском и Средоземном мору.

Иран је открио детаље споразума захваљујући којем Русија сада користи авио-базу „Шахид Ноже“ у Хамадану за полетање авиона који бомбардују терористе у Сирији.

Према његовим речима, размештање авиона остварује се на молбу и на захтев Дамаска „у оквиру сарадње у борби против тероризма“.

„Очигледно је да руски авиони не долећу у Иран ради разоноде. Долећу када је неопходно да се допуне горивом или наоружају“, саопштио је министар.

Чиновник је нагласио да ће руски авиони користити базу у Хамадану онолико колико буде потребно, приметивши, међутим, да су терористи већ сада „на последњем издисају“.

Деган није искључио могућност да у будућности Иран размотри уступање других својих база Русији ради борбе против тероризма, али да у овом тренутку „таквих планова нема“.

„Ако буде потребе за тим, размотрићемо то питање“, рекао је Деган.

Подсетимо, почетком ове седмице Министарство одбране Русије објавило је видео-снимак ваздушног напада бомбардера Ту-22М3 и Су-34 на положаје терориста ДАЕШ-а и Нусра фронта у сиријским провинцијама Алепу, Дејр ел Зору и Идлибу.

Иран првобитно није желео да открива детаље операције, потврдивши само да је Русији уступио своју инфраструктуру.

Посматрачи су претпоставили да је то било могуће захваљујући раду заједничког центра за координацију дејстава против ДАЕШ-а, који су прошлог септембра образовали Русија, Иран, Сирија и Ирак.

У Савету Федерације изразили су спремност да ратификују споразум о размештању авио-групе Оружаних снага Русије у иранској авио-бази у Хамадану који би био сличан споразуму са Сиријом.

Руска авијација ангажована у операцији на територији Сирије користила је авио-базу Хамадан и раније, али само за повремено слетање авиона — ваздушни напади са њене територије нису били извођени.

На дејства Русије реаговале су Сједињене Америчке Државе које доводе у сумњу законитост коришћења базе, позивајући се на резолуцију Савета безбедности Уједињених нација која забрањује да се Ирану продају или испоручују борбени авиони без одобрења тог међународног тела.

Министарство иностраних послова Русије је покушаје да се потегне резолуција УН назвала апсолутно неоснованим јер „формулације те тачке, које се тичу испорука наоружања Техерану, немају никакве везе са руским авионима у Ирану“.

Амерички државни секретар Џон Кери ипак је у разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом истакао да Вашингтон страхује због тога што Русија користи ту војну базу.

Аналитичари сматрају да Иран и Русија постављају правила игре и да показују Американцима да се њихова дејства на територији Сирије спроводе уз дозволу Дамаска.

„У овом случају се јасно наглашава да нису просто тражили мишљење од Сирије, него да је на молбу сиријских власти Иран пристао на такву сарадњу са Русијом. Јасно се показује да се било каква дејства Ирана и Русије у Сирији не спроводе самостално, него пре свега на молбу сиријских власти“, истакао је у интервјуу за лист „Взгљад“ стручњак Асоцијације војних политиколога Александар Перенџијев.

Он је уверен да се на основу тога може поставити питање на којим основама чланови западне коалиције дејствују у Сирији — на молбу Дамаска или по својој вољи.

Што се тиче могућности да Иран и друге своје војне базе уступи Русији за извођење антитерористичких операција, Перенџијев сматра да је то потпуно реалан сценарио, као и да су могуће и друге варијанте сарадње.

На пример, у будућности у Сирији, на молбу руководства те земље, могла би да буде створена заједничка руско-иранска база.

„Могуће је стварање заједничких морнаричких одреда на Каспијском мору или да се користи морнаричка база Русије у Средоземном мору у Тартусу. Постоји неколико варијанти. Није реч само о томе да Иран уступа своју територију за размештање руских војних база. Систем сарадње могао би да буде много разноврснији и шири“, наводи експерт.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут