Азербејџан: Све присталице Гуленове ће бити индетификоване

22-08-2016 08:24:05 | | / vostok.rs |


Сви поборници исламског проповедника Фетулаха Гулена у Азербејџану биће идентификовани, изјавио је руководилац Одељења за спољне везе администрације азербејџанског председника Новруз Мамедов.

петак је Служба државне безбедности Азербејџана саопштила да је ухапшена група за коју се сумња да је повезана са покретом проповедника Гулена, кога турске власти оптужују да је учествовао у организацији државног преврата у ноћи између 15. и 16. јула ове године.

У главној истражној управи те службе покренут је кривични поступак због „нарушавања законодавства о оперативно-истражној делатности и злоупотреби државних овлашћења“.

„Идентификоваћемо све присталице Гулена. У Азербејџану се води истрага тим поводом. Истрага показује да је покрет Гулена повезан са опозиционим структурама у земљи, али сви покушаји да се дестабилизује ситуација у Азербејџану биће одлучно спречени“, навео је Мамедов.

У ноћи између 15. и 16. јула у Турској је група побуњеника покушала да изврши војни пуч. У сукобима у Анкари и Истанбулу погинуло је 246 људи, а више од 2.000 људи је рањено. Побуна је угушена.

Власти Турске оптужиле су Гулена да је умешан у тај догађај и затражиле су од САД да он буде изручен. Гулен је осудио побуну и изјавио да није учествовао у њеном организовању.