Крим ће одговорити контратужбом за пљачку полуострва од стране украјинских власти

23-08-2016 08:32:24 | | / vostok.rs |


Заменик премијера Крима Руслан Баљбек изјавио је да власти Републике намеравају да на тужбу Кијева за право на воду око полуострва одговоре својом тужбом за пљачку полуострва од стране украјинских власти.

„Крим има право да поднесе своју тужбу и затражи од Украјине надокнаду штете која је извођена на полуострву током две деценије када је под управом кијевских власти вршено развлачење кримске земље, некретнина, узимање сакупљени порез, при томе у развоју инфраструктуре и економике региона ништа није улагано“, рекао је Руслан Балбек.

При томе, Баљбек је нагласио да захтеви украјинске стране поводом сувереног права на воде око Крима немају никакве правне последице и да имају популистички карактер.

„Потпуно је могуће да ће се наћи суд који ће донети одлуку којом се Руска Федерација обавезује да се потчињава украјинским захтевима. Само што ће ови захтеви бити испуњавани у узаврелим мозговима судија и у делиријуму украјинских политичара“, навео је он.

Раније је шеф украјинске дипломатије Павел Климкин изјавио да ће у наредним данима Кијев покренути тужбу пред судом за право на воду око крима. По његовим речима Украјина је завршила предсудске консултације са Русијом по овом питању и послала тужбу суду на основу UNCLOS — конвенције УН о поморском праву.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут