Руски научници имају за циљ стварање уређаја за ултрабрзу обраду података

23-08-2016 09:50:21 | | / vostok.rs |


Тим руских физичара је пронашао начин да подеси силиконске наночестице тако да могу да обраде оптичке податке у претходно недостижној брзини, чиме је отворен пут за стварање "ултракомпактних и ултрабрзих" уређаја за обраду података.

Резултати истраживања спроведеног од стране научника из Московског института за физику и технологију објављени су у часопису "ACS Photonics" крајем јула.

Научници су обавили низ експеримената, проучавајући одговор наночестица, направљен од конвенционалног силикона, на интензивном и кратком ласерском зраку. Открили су да погођена плазма ласером унутар честица приказује ултрабрзу реакцију.

Силиконска честица, делује као нелинеарна антена при брзиниобрадe оптичких података од око 250 GB/s, а која далеко превазилази ону која се може постићи средствима конвенционалнe силиконскe електронике.

"Данашњa оптичка влакна у стању су да пренесу информације рекордном брзином од неколико стотина гигабајта у секунди. Међутим, силиконска електроника не дозвољава тако брзу обраду информација. Стварање нелинеарних оптичких антена ће нам омогућити да се овај проблем реши, и отвори пут за обраду ултрабрзих оптичких информација ", рекао је Денис Баранов, истраживач саМосковског института за физику и технологију.

Научници су утврдили да антенски образац пролази драматичне промене у врло кратком времену када бива озрачен ласерским зраком, док наночестица расипа прилично исту количину енергије уназад и унапред те се пребацује на "једносмерни режим расипања" под утицајем ласера.

Она омогућује да се изврши контрола над правцем у коме је светлост разбацана.

Овај начин и методологија је од суштинског значаја за стварање првог свеоптичког транзистора и, касније, нове генерације оптичких рачунара, који ће бити у стању да обраде много веће количине информација, јер се ослањају на фотоне. Транзистори служе као једна од кључних компоненти у рачунарским круговима.

"Наш рад поставља темељ за развој ултракомпактног и фемтосекундног оптичког уређаја за обраду сигнала", наводи се у чланку.

Восток, РТ