Комоједов: Изјава генерала Џозефа Данфорда говори о страху које руководство НАТО осећа

25-08-2016 08:47:54 | | / vostok.rs |


Изјава шефа Уједињеног комитета начелника штабoва Оружаних снага САД генерала Џозефа Данфорда говори о страху које руководство НАТО осећа, посматрајући проблеме земаља-чланица Алијансе, изјавио је новинарима шеф Комитета Државне думе за одбрану Владимир Комоједов.

„Смешно је када колос на глиненим ногама говори да неко поткопава његово јединство. У Русији никад није било и нема таквог задатка, напротив, ми смо увек говорили о успостављању нормалних односа са НАТО-ом“, рекао је парламентарац.

Према речима Комоједова, СССР је био међу првима који су хтели да уђу у НАТО. Посланик је подсетио да је 1954. године земља поднела захтев за чланство у Алијнсу, али су је одбили, након чега је „Совјетски Савез, схватајући да је штука потребна у језеру да шаран не задрема, створила противтежу НАТО-у — Организацију Варшавски уговор.

Након распада СССР-а управо је Алијанса помогла да се формира једнополарни свет и не може да се помири да Русија динамично усавршава своје оружане снаге и развија војно-техничку и политичку сарадњу са земљама које не улазе у блок, навео је парламентарац. Прес-служба Пентагона је раније саопштила да је, говорећи пред студентима Националног универзитета за одбрану у Вашингтону, Данфорд „изразио страх поводом акција Русије на Криму, као и њених претњи Грузији и Молдавији и помоћи Сирији“. Притом, овај генерал је изјавио да Москва покушава да разбије НАТО.