Чуркин у СБ УН: Косово је „сива зона“ у Европи

26-08-2016 07:25:10 | | / vostok.rs |


Дијалог Београда и Приштине је "дубоко замрзнут" и косовске власти су неспремне да примене договор о Заједници србских општинам, изјавио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Он је рекао да је за превазилажење тог застоја у дијалогу потребно јаче присуство светске органзиације у покрајини.

Према његовим речима, питање демаркације границе са Црном Гором изнело је на површину и јаче позиве за уједњење свих албанских земаља и стварање "велике Албаније".

Чуркин је такође рекао да се развлачи почетак рада Специјалног суда за ратне злочине на Косову, "траже се изговори", да би се "идентифковали и неутралишу сведоци".

"Скрећемо пажњу да је Косово "сива зона" у Европи не само за организовани криминал, већ и за исламисте", рекао је Чуркин, подсећајући да се на Косову регрутују и одатле шаљу борци за ИСИЛ.

Чуркин је такође подсетио да су око цркве Христа Спаса у Приштини, "која је могла бити симбол верске толеранције", вршена ископавања да бхи се нашли наводни посмртни остаци убијених Албанаца, и да, као што се и очекивало, ништа није нађено.

Чуркин је, такође, оценио неприхватљивим изјаве Приштине да је Мисија УН на Косову инструмент руског утицаја и додао да то сматра нападом на УНМИК и УН.

Он је такође скренуо пажњу да у извештају УНМИК-а није споменута "епизода" у којој је руски амбасадор у Београду приликом посете Косову тражио састанак са командантом Кфора, али он за то није нашао времена.