Председник чешког Сената позива Меркелову да укине санкције Русији

26-08-2016 08:09:37 | | / vostok.rs |


Председник горњег дома чешког парламента (Сената) Милан Штех жели да позове немачку канцеларку Ангелу Меркел да укине санкције Русији, саопштио је лист „Ческе новини“ на свом сајту.

Меркелова се налази у једнодневној посети Прагу. „Председник Сената Милан Штех је на отварању пољопривредног сајма ’Земља хранитељка‘ изјавио да жели да позове Меркелову да укине антируске санкције“, наводи лист.

Он је рекао да санкције Русији наносе штету чешкој пољопривреди и индустрији, а истовремено немају очекивани ефекат на руску економију. „Свој предлог о укидању санкција Штех може да упути Меркеловој у четвртак увече у прашком Лихтенштајнском дворцу на свечаној вечери у част доласка немачке канцеларке, којој ће присуствовати и Штех“, закључује чешки лист. Раније је о бесмислености антируских санкција говорио чешки председник Милош Земан.

И Чешки премијер Бохуслав Соботка коментарисао је данас антируске санкције. Он је изјавио да су слабљење или укидање санкција Русији могући само у случају значајног напретка у реализацији Минског споразума о Украјини. Соботка је на конференцији за новинаре након разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел рекао да са њом није разговарао о санкцијама Русији, већ су углавном говорили о „заједничкој сарадњи наших држава, развоју ситуације у Европи након ’брегзита‘ и о миграцији“.

„Санкције Русији су директно везане за испуњавање Минског споразума о Украјини. Раније смо се са партнерима из ЕУ сложили да ако буде постигнут значајан напредак у реализацији ових споразума, то може довести до ублажавања санкција. Али без таквог напретка не може се расправљати о једностраном укидању санкција од стране ЕУ“, закључио је чешки премијер.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут