Украјинска банка поднела тужбу против Русије

27-08-2016 08:11:06 | | / vostok.rs |


Украјинска банка „Ошчадбанк“ поднела је тужбу међународном суду против Русије за компензацију наводно узурпиране имовине и узурпираних средстава на Криму. Износ траженог обештећења премашује милијарду долара, наводи се на сајту банке.

Банка је у износ потраживања укључила трошкове губитка активе и пословања, као и камату који ће се ставити на терет пре коначне одлуке Међународног суда и стварног добијања компензације. Тужба ће бити размотрена по убрзаној процедури, а расправа је заказана за крај марта 2017. године, наводи се у саопштењу. Раније је „Ошчадбанк“ изгубила у процесу са „Сбербанком“ око власништва над жигом. Украјинска банка је навела да је једини правни власник тог знака и оптужила је руску „Сбербанку“ за нарушавање права интелектуалне својине. Власти у Кијеву више пута су најављивале да ће поднети вишемилионске тужбе против Русије због изгубљене имовине на Криму. Тако је почетком ове недеље председник Украјине Петро Порошенко изјавио да ће се његова земља жалити међународном трибуналу УН на Русију због кршења морског права.

У Кијеву наводе различите износе штете. У јулу се говорило да су украјинске државне институције на Криму изгубиле имовину у вредности од више од 150 милиона гривни (око 5,22 милиона евра), а у марту је војни тужилац Украјине губитке због придруживање Крима Русији проценио на билион гривни (34,8 милијарди евра). Раније је министар спољних послова Украјине Павел Климкин изјавио да компензација за Крим и Донбас треба да износи више од 50 милијарди долара, а у тај износ укључен је чак и „песак који не можемо да користимо“. Представници Крима су као одговор на све те наводе рекли да би могли да поднесу противтужбу и да траже накнаду штете за „двадесет година пљачке“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут