Москва: Москва очекује да се САД побрину за уклањање пропуста у контроли наоружања

27-08-2016 08:55:16 | | / vostok.rs |


Москва очекује да се Сједињене Америчке Државе побрину за уклањање сопствених пропуста у контроли наоружања, уместо што дижу прашину око деловања Русије која поштује све своје обавезе и договоре, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Примедбе на наш рачун (у вези с изненадном провером борбене готовости оружаних снага) изгледају потпуно неумесне када се узме у обзир ’евиденција‘ самих САД о контроли наоружања, која је далеко од узорне. Ми смо више пута скренули пажњу америчкој страни на бројне ’произвољности’ у испуњавању обавеза из споразума (пре свега, у коментару од 15. априла на извештај Стејт департмента о поштовању споразума и обавеза у области контроле наоружања и разоружавања)“, саопштило је ово министарство. Москва је позвала Вашингтон да не прави проблем од провере борбене готовости руских оружаних снага, него да се усредсреди на рад с Кијевом како би биле испуњене одредбе Минског споразума.

Раније је званична представница Пентагона Мишел Балданса саопштила да САД очекују да Русија испуни своје обавезе према суседним земљама у вези с изненадном провером борбене готовости своје војске.

„И даље нам приписују измишљене, непостојеће намере када је реч о Украјини, при чему САД покушавају да створе проблем од изненадне провере борбене готовости руских оружаних снага у тренутку када понашање Кијева изазива све већу забринутост“, истакло је Министарство. Изненадна провера борбене готовости део је највећих војних вежби у Русији у протеклих годину и по дана. Заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов је саопштио да се вежбе уз строго поштовање Бечког документа, у оквиру којег земље ОЕБС-а размењују информације о војним снагама, одбрамбеном планирању и војним буџетима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут