На Криму туризам и плате у експанзији

08-07-2014 12:20:38 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

За три мјесеца од како је Крим постао дио Руске Федерације дошло је до озбиљних промјена у животу становништва – туризам је у експанзији, плате државних чиновника су два до три пута веће, а Москва се спрема да уведе „оф шор“ зоне.

На Криму су повећане пензије, појефтинили су летови из Русије и разрађен је пројекат зоне коцкарница.

Отворено је 300 филијала руских банака и успостављене су рекордно ниске порезне стопе на додатну вриједност (ПДВ).

Русија на тај начин планира да на полуострво привуче стране, али и домаће инвеститоре, који враћају свој новац из иностранства.

Туризам је на Криму одувијек био једна од најпрофитабилнијих дјелатности. Кримљани воле рећи: „Ако ти је дат живот, проживи га на Криму“.

Многи водећи туристички оператери, који нуде квалитетан одмор по повољним цијенама, виде перспективу у предстојећој легализацији туристичке понуде.

Забринутост је највећа код ситних подузетника, наводе руске „Вијести“.

Највећи проблем су дозволе за продају алкохолних пића јер ће старе украјинске дозволе вриједити само до краја 2014.

Цигарете се још увијек продају са старим украјинским акцизним маркицама и јефтиније су за 15-20 одсто него у сусједном Краснодарском крају.

Асортиман у супермаркетима је готово исти као и раније, с том разликом што је све мање украјинских бомбона.

Прије него што је Крим ушао у састав Руске федерације цијене воћа и просјечне потрошачке корпе биле су ниже за 15 до 20 одсто, али су и плате биле много мање.

Мјесечна плата запосленог у украјинској полицији износила је око 3.500 гривни или 356 долара. Сада је плата и до 1.760 долара.