Сенат Бразила покренуо процес опозива председнице Дилме Русеф

28-08-2016 07:15:26 | | / vostok.rs |


Сенат Бразила покренуо је процес опозива председнице Дилме Русеф, а очекује се да Русефова пред тим телом сведочи у понедељак.

Доктор наука Франсиско Домингес, шеф катедре Латиноамеричких студија на Универзитету Мидлсекс у Великој Британији, изјавио је да још није јасно да ли ће Сенат потврдити опозив. Према недавним извештајима, 48 сенатора од њих 81 јавно су се декларисали за опозив демократски изабране председнице, а 18 њих је против. Потребно је да 54 сенатора гласају за опозив да Русефова заврши своју политичку каријеру. Неизвесност је првенствено резултат притиска са улица и масовног покрета у Бразилу, сматра Домингес. Русефова мобилише људе, путује по земљи, организује митинге и прикупља више подршке него што је имала када је била председница. „Она постаје изузетно популарна. Иако је у неком тренутку изгубила гласаче, сада је поново ојачала. Ситуација се прилично радикализовала и верујем да ће, уколико је дефинитивно опозову, земља експлодирати“, каже Домингес.

Сенатори се суочавају са проблемом, јер су многи корумпирани и јер ће се, уколико не опозову Русефову, суочити са оптужбама и истрагом, каже Домингес. Штавише, Русефова је рекла да ће покренути опште изборе како би пронашла „свежу крв“ и у Конгресу и у Сенату, уколико поново буде на власти. „Можете да замислите какав је страх људи који су тренутно на власти“, истиче Домингес. Ипак, уколико веома популарна Русефова буде опозвана, тренутна неолиберална привремена влада биће изолована, сматра Домингес, јер ће многе земље „иступити и рећи да не признају владу која је створена тим недемократским процесом“. У сваком случају, Бразилу предстоје тешка времена.