Пронађена "ручна граната" из времена крсташа

28-08-2016 08:04:19 | | / vostok.rs |


Импресивна приватна колекција артефаката недавно је предата Израелској агенцији за антиквитете (ИАА), међу којима је хиљаду година стара изрезбарена ручна граната из доба крсташких похода.

Предмете је 1973. године нашао Марсел Мазлијах из Хадере, града на северозападној обали Израела. Радећи на електрани „Орот Рабин“, Мазлијах је нашао већину предмета у мору, где су највероватније били изгубљени у бродоломима. Након његове смрти његова породица контактирала је ИАА и предала његову колекцију археолошког блага. Један од стручњака Агенције прегледао је избор артефаката и био изненађен када је нашао неке значајне предмете старе више од 3,5 хиљада година.

Међу предметима су копча, оштрица ножа из средњег Бронзаног доба и ручна граната, која је била у употреби у исламским војскама током крсташких похода од 1099. до 1187. године. Такве гранате пуњене су петролејем, нафтом или „грчком ватром“ и бацане су на непријатеља. Међу предметима се налазе и антички авани, тучкови и свећњаци, који су вероватно направљени у 11. веку у Сирији и донети у Израел. Стручњаци сматрају да је су сви ти предмети значајан доказ трговине металима у том периоду.