Сиријска опозиција позива Москву и Вашингтон да нађу сагласност о решавању сиријског проблема

28-08-2016 08:39:55 | | / vostok.rs |


Либерални сиријски опозициони блок „Сутрашњица Сирије“ позива Москву и Вашингтон да убрзају постизање реалне сагласности о решавању сиријског проблема и сматра да ће договор Русије и САД омогућити да се прекине насиље и да се обнове међусиријски преговори у Женеви, рекао је званични представник тог блока Монзер Акбик.

У петак су у Женеви о сиријском питању разговарали шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери. На заједничкој конференцији за новинаре, након 12-часовног састанка, двојица дипломата су изјавила да је постигнут напредак, али да треба размотрити још низ техничких питања. „Покрет ’Сутрашњица Сирије‘ позива обе стране да пожуре у постизању сагласности јер је она веома потребна да би агресија била заиста прекинута и да би се обновили разговори о политичком прелазном периоду међу сиријским странама у Женеви“, рекао је Акбик. Према његовим речима, неусаглашеност ставова Москве и Вашингтона води ка расту броја цивилних жртава у Сирији.

„Потпуно је очигледно да Москва и Вашингтон немају никакав споразум о решавању кризе у Сирији, као ни о прекиду ватре и почетку прелазног политичког процеса. А то, нажалост, значи нове жртве и нова страдања“, нагласио је он. Блок умерене либералне сиријске опозиције „Сутрашњица Сирије“ формиран је ради уједињавања умерених опозиционих демократских снага у тој земљи. Њега чине познати сиријски опозиционари, а на његовом челу је бивши шеф Националне коалиције Сирије НКРОС Ахмед Џарба.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут