Русија у тежој ситуацији него за време Хладног рата

29-08-2016 09:11:42 | | / vostok.rs |


Русија је тренутно према многим параметрима у тежој ситуацији него за време Хладног рата, изјавио је шеф фонда „Руски свет“ и председник Комитета за образовање руске Државне думе Вјачеслав Никонов. Он је то изјавио на светском форуму „Заједнички са Русијом“.

„Русија се налази под великим спољним притиском, а многи се питају да ли је у питању нови хладни рат. Међутим, ситуација је тежа него за време Хладног рата“, рекао је он. Према његовим речима, за време Хладног рата америчка војска и НАТО нису позиционирали своје трупе у Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Румунији, Бугарској. „Наравно, за време Хладног рата никада нису постојале персоналне санкције против руководства СССР-а, док сада постоје“, каже он.

Поред тога, додао је, никада није постојало толико дезинформација о Русији. „То се не дешава због тога што Русија ради нешто погрешно, већ зато што се подигла из пепела и представља једну од највећих држава, како у економском тако у политичком али и у војном смислу. „Русија се налази на путу свих који теже ка глобалном господарењу светом“, закључио је он.