Преговори о слободној трговини између ЕУ и САД дефакто пропали

29-08-2016 10:20:16 | | © Francois Lenoir / Reuters/ vostok.rs |


Преговори између ЕУ и САД оТрансатлантском споразуму у области трговине и инвестиција (ТТИП) су дефакто пропали, саопштио је немачки вицеканцелар и министар економије Сигмар Габриел.

"По мом мишљењу преговори са САД су де факто пропали, иако нико не жели да говори о томе", рекао је министар.

"Преговори нису успели јер ми Европљани нисмо хтели да се подвргнемо америчким захтевима."

Он је истакао да током 14 рунди преговора две стране нису биле у стању да пронађу заједнички језик ни за једно од 27 поглавља о којима се расправљало. Један од камена спотицања је америчко одбијање да отвари јавне тендере и за европске компаније.

"За мене, то у прилог против слободне трговине," додао је Габријел.

Вашингтон инсистира споразум буде потписан до краја 2016. године, али је наишао на јако противљење једног броја европских земаља, не само Немачке.

Критичари споразума сматрају да се споразумом поштују искључиво интереси транснационалних компанија које се боре за умањење контроле и регулативних норми у ЕУ.

Габријел је упоредио ТТИП са економским и трговинским споразумом ЦЕТА, слободне трговине уговора о којем су преговарале ЕУ и Канада, а који је по његовим речима праведнији.

Европска јавност је такође незадовољна са ТТИП јер је садржај преговора тајна . Међутим, недавни цурења информација указују на то да ће то утицати на законе о безбедности хране, животне средине, банкарске регулативе и отварање ЕУ за америчке ГМО усеве. Противници споразума су одржали протесте у неколико европских градова. Најновији је одржан у Берлину прошлог викенда, а чији су активисти позвали на протесте широм земље, заказаним за 17. септембра.