Да ли од 15. јула почиње глобални финансијски преокрет?

09-07-2014 12:11:16 | | Правда/ Двери/ mojenovosti.com |

Пет земаља блока БРИКС – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – постигле су консензус о стварању нове развојне банке у коју ће за почетак бити уложено 100 милијарди долара, а што се сматра редефинисањем глобалне финансијске архитектуре у којој су главну реч водиле Светска банка и ММФ.

О овом потезу БРИКС чланица је новинаре обавестио кинески шеф дипломатије Ли Баодонг и најавио да ће све бити финализовано и озваничено 15. јула у Бразилу.

У Бразилу 15. јула се одржава самит БРИКС-а, а присуствоваће и кинески председник Си Ђинпинг, рекао је Баодонг.

„Постигнут је широк консензус по овом питању између БРИКС чланица.“ – рекао је Баодонг.

Извор из бразилске владе је потврдио наводе кинеског званичника и рекао да је постигнут такав договор у којем ће све чланице БРИКС-а уложити једнако и имати иста права.

Нова банка ће имати огроман утицај на глобалну финансијску архитектуру и економске токове, пише руски портал Геополитика.ру, те наводи да ће растуће економије БРИКС земаља сузбити утицај Америке и ЕУ који је био доминантан кроз ММФ и Светску банку.

Светски аналитичари већ дуже време говоре да ће водеће светске силе попут Русије и Кине своје националне и глобалне интересе чувати управо стварањем нових економских платформи, те искључивањем долара као водеће валуте, а многи аналитичари сматрају БРИКС будућношћу планете и далеко перспективнијим блоком и од евроатлантског и евроазијског који је у стварању.