Додик: Срби ће морати да се одуже Караџићу и Младићу

09-07-2014 05:25:34 | | СРНА/ Факти/ mojenovosti.com |

Председник Републике Српске поручио Изетбеговићу да Србска има већи потенцијал да оде из БиХ него он – да је задржи

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да Србска има више потенцијала да оде из БиХ, него што председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић има ресурса да јој то забрани.

„Народна изрека каже - никад не реци никад. У неком периоду пред распад бивше Југославије, сви су се клели да је то немогуће и зато не бих препоручио Изетбеговићу да буде толико уверен да је БиХ одржива. БиХ је неодржива земља, а посебно не може бити одржива на сугестијама Бакира Изетбеговића, који спашавање БиХ повезује са дешавањима у Сребреници“, рекао је председник Српске на молбу Срне да прокоментарише Изетбеговићеву изјаву да „Република Србска никада неће бити нигде друго него у БиХ и да то не могу променити никаква отцепљења ни референдуми“.

Додик је рекао да је имао срећу да живи у некадашњој Југославији и да му је тада било жао због њеног распада, али да је променио мишљење, те да сада мисли да је та земља била гробница србског народа у политичком смислу и да је србски народ много за њу жртвовао.

Коментаришући Изетбеговићеве тврдње изнесене у Лондону, поводом обележавања 19. година од страдања у Сребреници, да „Европа ћути на ужасне изјаве председника Српске да су Радован Караџић и Ратко Младић хероји“, Додик је рекао да су Младић и Караџић људи који су водили Републику Српску и да Срби и Република Србска немају потребе да се снебивају или да се одричу вођства које је довело до њеног формирања.

„Да ли су они прекршили законе или нису - одговараће за то, али не може одговарати Република Србска. Да ли се Изетбеговићу свиђа та чињеница или не - то ме уопште не занима. Караџић и Младић су тек оптужени и њихова кривица није утврђена, а не верујем да Бакир Изетбеговић не зна да је његов отац исто тако био осумњичен и да је тек на дан када је умро саопштено да се одустаје од истраге према њему.

Бакир Изетбеговић не сматра да је лоше што неко подиже споменик Алији Изетбеговићу у Сарајеву, али мора да зна да ниједан Србин, бар ми из Републике Српске, на то не гледамо благонаклоно и стога не знам зашто би њега иритирало ако неко спомиње Радована Караџића или Ратка Младића“, нагласио је председник Српске.

Он је истакао да су Младић и Караџић људи који су у једном историјском тренутку били на челу покрета који се борио за слободу, пре свега, србског народа и у том погледу србски народ ће у будућности морати и Ратку Младићу и Радовану Караџићу и плејади многих да ода одређено признање и да се одужи на пристојан начин за њихов допринос.

„Да ли су они прекршили међународно право и да ли су починили злочине то тек треба да утврди суд, мада смо имали бројне ситуације где смо се уверили да суд ради веома селективно. Не може се веровати одлукама суда који очигледне злочине над Србима никада није процесуирао или осудио или који Анту Готовину првостепеном пресудом осуди на вишегодишњу казну затвора, а само неколико месеци након тога, уз очигледно лобирање и значајну подршку хрватске државе, ослободи те казне. У правду те врсте апсолутно се не може веровати“, нагласио је Додик.

Председник Српске је поновио да се у Сребреници десио значајан и велики злочин и да сви појединци који су то чинили треба да одговарају.

„Позивам правосудне институције да утврде кривицу и изражавам саучешће породицама свих жртава које су страдале у протеклом рату, али немогуће је прихватити квалификацију геноцида на начин како то мисле Бакир Изетбеговић или неки од странаца који су пожурили да дају ту врсту квалификације. Према томе, ту се он и ја апсолутно не можемо сагласити“, поручио је Додик.

је додао да у Републици Србској ниједан Бошњак није угрожен, нема насиља, посебно етнички мотивисаног, људи слободно живе и организују своје животе без било каквог угрожавања.

„Све то о чему је причао Бакир Изетбеговић је потреба неког њиховог плакања по свету за нечим што не постоји“, закључио је Додик.