Француска: Преговори између САД и ЕУ о трговинском споразуму трабају бити заустављени

30-08-2016 11:14:49 | | © Francois Lenoir / Reuters/ vostok.rs |


Париз намерава да у септембру затражи од Европске комисије да заустави преговоре о Трансатлантском споразуму о партнерству у области трговине и инвестиција (ТТИП), изјавио је државни секретар Француске за спољну трговину Матијас Фекл на радију РМЦ.

„Потребан је јасан, прецизан и коначан прекид“, рекао је он. Фекл је додао да „за ове преговоре више нема политичке подршке у Француској“ и да већ у септембру на састанку министара спољне трговине у Братислави он намерава да представи свој став колегама. Одбијање наставка преговора изазвано је чињеницом да, према речима државног секретара, „САД не дају ништа или дају мрвице… Савезници не би требало да воде преговоре на тај начин“.

Европска унија од јула 2013. води преговоре са САД у вези са Трансатлантским споразумом о трговини и инвестицијама. Ради се о стварању широке зоне слободне трговине са тржиштем потрошача од око 820 милиона људи. Садашња америчка администрација раније је саопштила да ће учинити сваки напор да се преговори о ТТИП заврше до краја њеног мандата у новембру. Низ посматрача сматра да је управо забринутост у вези са ТТИП била један од разлога за референдум о изласку Велике Британије из ЕУ. Противници споразума сматрају да он представља интересе искључиво транснационалних компанија које се боре за смањење контроле и слабљење регулативних мера у Европи. Током припреме договора за потписивање у државама ЕУ одржане су стотине протеста.