Модерни витезови оживели Манасију

30-08-2016 12:50:05 | | / vostok.rs |

Међународни витешки фестивал одушевио минулог викенда Деспотовчане и њихове госте. Пред публиком србски, белгијски и руски "ратници"


Витезови темплари, викинзи, па србски, белгијски, румунски, руски и витезови још неколико земаља, са својим мачевима, секирама, топузима, сви на једном месту - у Деспотовцу. Ово је била слика другог по реду, тродневног међународног витешког фестивала "Деспот Стефан Лазаревић - Џаст аут", који је завршен јуче покрај зидина манастира Манасије.

Опрема тешка и по 40 килограма борцима није правила проблеме. Напротив, показали су завидно умеће, приказујући Деспотовчанима и њиховим многобројним гостима праву средњовековну витешку битку.

- Средњовековни витезови, уместо сурфовања интернетом, бринули су о себи и другима - каже Игор Павловић, члан Удружења "Бели орлови" из Београда, које се бави очувањем старих заната, војних и цивилних вештина средњег века. - Све реплике опреме и оружја ручно су израђене. Наше, српске одоре су као оне из 14. века, из времена детињства и владавине деспота Стефана Лазаревића, покрај чије задужбине је и одржана витешка светковина.

Посебна атракција били су страни витезови с репликама викинга из 11 и 12. века. Тако је Кетрин Шове Фонфон из Француске у свом шатору презентовала викиншки начин живљења, њен земљак Оливер Стојмировић производио је тонове из дувачких инструмената од трске, шкољки, глине, рога и метала, а Пјер Лаурент репрезентовао је темпларе, јер су, према његовом мишљењу, били достојанствени и имали позитивну енергију.

- Приказали смо технику неоклопљеног мачевања, историјски прецизну, јер је заснована на очуваним рукописима средњовековних мајстора. Користили смо заштитну опрему да бисмо спречили повреде, јер је борба тренажним реквизитима стварна. Користили смо једноручни рапирунг и немачки дуги мач, који је најпопуларнији јер се уклапа у дечачки сан о великом мачу и хероју који њиме замахује - вели Душан Ковијанић, инструктор Школе мачевања "Терца".

Занимљиви средњовековни реквизити данас се већ налазе у клубовима, кућним плакарима, на специјалним луткама или испод кревета, где ће чекати до следеће витешке манифестације.

Игор Павловић, члан Удружења "Бели орлови"

МАЈСТОРИЈЕ И ЗАНАТИ

У Витешком селу могли су се видети и средњовековни занати, а грнчарски је окупљенима показивала Олга Султан из Руминије, члан Удружења "Браундер".

- Деци сам хтела да покажем грнчарски точак који се покреће ногом, јер у средњем веку није било струје. Манастир и предео око њега су предивни, људи су веома срдачни, а најбоље је што већина говори енглески, па смо могли да разменимо искуства - каже Султан.

Ги Потизон и Карин Дуан

ВЕЛИЧАНСТВА

Пажњу посетилаца привукли су и француски супружници Карин Дуан и Ги Потижон. Он је глумио Луја Орлеанског, брата краља Шарла Шестог из 14. века.

З.Глигоријевић,
Новости