Реализација руске донације за унутрашњу декорацију Храма Светог Саве

30-08-2016 12:57:35 | | / vostok.rs |


У Београду ће данас уз подршку руске Агенције за питање ЗНД, дијаспору и међународну хуманитарну сарадњу „Росотрудничество“ бити потписан Споразум о изради мозаика у Храму Светог Саве, саопштено је из Руског дома.

У оквиру пројекта предвиђена је израда мозаика за главну куполу Храма површине више од 1.000 метара квадратних, као и других архитектонских елемената. У изради ће учествовати уметници из Русије, Белорусије и Србије. По Указу председника Русије Владимира Путина, од 2015. године „Росотрудничество“ је генерални координатор радова за израду унутрашње декорације Храма. Финансирање пројекта је из небуџетских средстава, које ће обезбедити руске компаније које послују у Србији. Први износ од четири милиона евра издвојиће „Гаспромњефт“.

Како се наводи у саопштењу, у овом тренутку израђена је макета куполе Храма (у размери 1:10). Крајем септембра биће представљена јавности у представништву „Росотрудничества“ у Србији, у Руском дому у Београду. Представништво „Росотрудничества“ ће омогућити онлајн праћење радова у Храму.