Штаб Клинтонове: РТ води информациони рат у корист Трампа

30-08-2016 02:26:39 | | / vostok.rs |


Нира Танден, повереник кампање кандидата за председника САД Хилари Клинтон, оптужила је руски телевизијски канал РТ да његови новинари наводно воде информациони рат против Клинтонове, рекла је Танденова у интервјуу за „Политико“.

„Погледајте РТ. Количина времена које троше на подршку трећих лица у Сједињеним Америчким Државама, на нападе против Хилари и како се њихове методе подударају са аргументима Трампове кампање“, рекла је Танденова.

Она је додала да Русија има „богату историју мешања у европску политику“. Као пример навела је наводно „отворено финансирање“ десничарских партија — УКИП у Великој Британији и Фронт Марин ле Пен у Француској. Истовремено, Танденова није навела ниједан конкретан доказ за такву подршку Москве.

Сличне оптужбе на адресу руских медија изношене су и раније. Конкретно, „Њујорк тајмс“ је писао да је „моћно оружје Русије“ постало ширење „лажних вести“ које се наводно емитују преко телевизије РТ и агенције „Спутњик“, иако аутори чланка нису навели конкретне примере.

Осим тога, британски „Тајмс“ више пута је публиковао материјале у којима су ти исти медији оптуживани да воде „Путинов информациони рат“. Главна уредница РТ Маргарита Симоњан тада је коментарисала ову чињеницу: „Момци из ’Тајмса‘, а зашто тако мало — само седам? Требало је одмах петнаест комада — било би довољно за две наредне недеље“.