Oрбан донео најбруталнији закон против страних банака

10-07-2014 12:32:35 | | Васељенска, фото: иносми.ру/ / mojenovosti.com |

Будимпешта – Банке у Мађарској имају 90 дана да сваком кориснику кредита у швајцарским францима врате новац који је, према процени мађарских власти, зарађен на разликама у курсу и повећаним каматним стопама након што је вредност швајцарског франка ојачала у протеклим годинама кризе.

Та обавеза произилази из закона који је у петак усвојен у мађарском парламенту и који је један од најбруталнијих закона против страних банака у једној од земаља средње и источне Европе.

Како јавља лист Financial Times, деонице Ерсте групе, аустријске банке која оперише и у Мађарској, одмах су пале 15% након што се показало да би та банка због новог мађарског закона могла изгубити чак до 1,6 милијарди евра.

Вицегувернер Мађарске централне банке Адам Балог процењује да ће укупан трошак за све банке бити између 2 и 3 милијарде евра, пише ФТ.

Осим Ерсте банке, тај закон тиче се и мађарске ОТП банке, аустријске Raiffеeisen банке и италијанске Bancа Intesa. Стотине хиљада Мађара подизале су до 2009. кредите у швајцарским францима, али у кризи је мађарска форинта изгубила око 60% вредности према швајцарском франку.

Мађарски премијер Виктор Орбан од доласка на власт 2010. најављивао је да ће присилити банке да врате Мађарима разлику насталу након турбуленција у курсу франка, а у петак је то и формално реализовао.

Банке имају 90 дана да врате новац, али прво имају 30 дана током којих могу сваки појединачни случај дати на одлучивање суду.

То могу учинити ако сматрају да је клијент у тренутку склапања уговора о кредиту био јасно информисан о условима.