Лавров: Русија ће у УН покренути питање о суспензији руских параолимпијаца

31-08-2016 09:02:35 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је изјавио да ће Русија у УН поставити питање поводом суспензије руске националне репрезентације са Параолимпијских игара 2016. у Рио де Жанеиру.

„Ви све знате о одлуци Међународног параолимпијског комитeта о суспензији читаве наше репрезентације и са ових Параолимпијских игара и са Зимских параолимпијских игара 2018. године. Они који су донели такву одлуку треба да одговарају, минимум морално. Ми то тако нећемо оставити. И судије су покренуле процедуру и у УН ћемо осуђивати такве акције, јер оне крше принцип који је Генерална скупштина УН одобрила: спорт је ван политике, спорт не може бити област где се примењује дискриминација сваке врсте, а овде је очигледна дискриминација на националној основи“, рекао је Сергеј Лавров.

„Ови људи не знају шта раде. А можда и знају“, додао је министар иностраних послова Русије. Међународни параолимпијски комитет дисквалификовао је руске параолимпијце и забранио им је учешће у Рију на основу извештаја независне комисије Светске анти-допинг агенције (ВАДА) на челу са Ричардом Маклареном. Параолимпијски комитет Русије се поводом те одлуке жалио Спортском арбитражном суду у Лозани, али је жалба одбијена.