Амерички генерал: САД заостају за Русијом у освајању Арктика

31-08-2016 08:39:17 | | / vostok.rs |


САД заостају за Русијом у освајању Арктика који је следећа линија глобалне конкуренције, сматра амерички генерал Пол Селва, пише „Бизнис инсајдер“.

Топљење арктичког леда отвара нове транспортне руте и омогућава приступ великим светским залихама нафте и природног гаса (око 22 одсто укупних залиха), али присуство САД у том региону остаје безначајно, док у исто време Русија убрзано користи нове услове, пише „Бизнис инсајдер“.

„Ми (САД) не поседујемо могућност да на неки материјални начин присуствујемо на Арктику и треба на то да обратимо посебну пажњу“, изјавио је Селва. У чланку се наводи да Русија тренутно има више од 200 ледоломаца, док САД имају само два. „Да ли то значи да нам је потребан један, два, четири или дванаест тешких ледоломаца… То питање остављам стручњацима. Међутим, са стратешке тачке гледишта могућност праћења, разумевања и управљања процесима промена на Арктику лежи у сфери наших интереса, као и у интересима свих страна које се граниче са Арктиком, укључујући Русију.Нисам сигуран да су ледоломци решење, али су можда део решења тог проблема“, рекао је Селва.

Такође, у последње време у том правцу се у САД мало шта мења, наводи се у чланку. Још пре годину дана командант Обалске страже САД Пол Цукунфт је рекао: „Ми (САД) нисмо у истој лиги са Русијом. Ми уопште не учествујемо у тој утакмици.“