Турска: Немачка примедбе на приступање ЕУ сежу до "културног расизма"

31-08-2016 11:10:46 | | / vostok.rs |


Саопштење немачког европског комесара да је улазак Анкаре у ЕУ нереалан док је председник Ердоган на власти, описан је као "културни расизам" од стране турског министра за послове са ЕУ.

У уторак је европски комесар за дигиталну економију и друштво Гинтер Отингер рекао да у садашњим околностима придруживање Турске ЕУ "није реално ни у наредној деценији."

"Ово ће сигурно бити проблем у разговорима са председником Ердоганом у наредном времену," рекао је он. Међутим, званичник је додао да је Анкара важан геостратешки и економски партнер за ЕУ, и да је одржавање здравих билатералних веза у критичној фази.

Разговори између Анкаре и Брисела о чланству Турске у ЕУ трају дуго времена, док Турска повезује напредак у разговорима давањем безвизног режима за своје држављане како би се дао допринос контроверзном договору о мигрантима.

Брисел је пред Анкару ставио 72 услова, а један од њих је поштовање људских права и владавина права, које су услов за укидање визног режима са Турском. Један број истакнутих европских званичника оптужује Турску да уцењује Брисел или да се понаша "као на пијаци", покушавајући да "подигне улог".

Према речима званичника ЕУ, Турска није успела да се избори са најважнијим условом, односно ревизији строгог закона против тероризма.

У јулу, Ердоган је рекао да је Анкара до сада добила само две милијарде евра од обећаних три у оквиру договора о мигрантима.

"Европски лидери су непоштени", рекао је он. "Ми смо одржали наше обећање, а да ли су и Европљани? "

Такође у јулу, турске власти су запретиле да ће повући договор о мигрантима, а којим се Брисел нада ће помоћи у заустављању прилива великог броја миграната у ЕУ.

"Ако се пут ка визној либерализацији не настави, ми ћемо бити приморани да се повучемо из споразума о мигрантима", рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

"То може бити раније или средином октобра, али чекамо тачан датум.", додао је он.