Песков: Москва апсолутно задовољна форматом Г20

31-08-2016 03:15:57 | | / vostok.rs |


Москва је апсолутно задовољна форматом Г20, који у потпуности одражава однос снага и даје Русији максималне могућности за остваривање свог потенцијала, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Што се тиче проблематике ’осморке‘, најважнија ствар овде је што су у Москви задовољни форматом ’двадесеторке‘, који омогућава да се добије најкомплетнији поглед дела водећих економија света на тренутне процесе. Г20 одражава однос снага и омогућава Русији да потпуније открије потенцијал у овом формату“, рекао је Песков одговарајући на питање новинара да коментарише данашњу изјаву немачког министра спољних послова Франк-Валтера Штајнмајера.

Раније је Штајнмајер позвао на повратак Русије у Г8 у случају напретка у ситуацији у Сирији и Донбасу. Он је рекао да сукоби у Сирији и Украјини показују да је у интересу „осморке“ да „не искључује Русију из уског преговарачког формата највећих светских економија“. Форум економски развијених сила од 1998. године је представљао „осморку“, али су 2014. године због догађаја на Криму чланови клуба одлучили да не иду на наредни самит у Сочију, већ су се окупили без Русије у Бриселу.

Учесници Г7 изјавили су да не желе да заседају заједно са Русијом док Москва не измени свој став према Криму. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да Москва неће предузимати никакве кораке да се врати у Г8. Он је додао да западни партнери „већ себе убеђују да Русију треба вратити у ’осморку‘“.