Сукоби у Бразилу због смене Русефове

01-09-2016 09:42:31 | | © Paulo Whitaker / Reuters/ vostok.rs |


Дилма Русеф, која је смењена са места председнице Бразила, током говора у престоници земље Бразилији позвала је своје присталице да се боре против те одлуке Сената. У исто време, Мишел Темер, који је раније вршио дужност потпредседника Бразила, ступио је на дужност председника те јужноамеричке државе.

„Обраћам се онима који су за мене гласали на изборима. Не прекидајте борбу! Предлажем свима да се боре за успостављање демократије“, рекла је Русефова, назвавши своју смену државним пучем. „Ова одлука ће ући у историју као једна од највећих неправди. Ми ћемо се жалити свим могућим институцијама“, навела је Русефова. Адвокати Русефове су већ припремили две жалбе. Документи ће бити упућени Федералном врховном суду Бразила. У једној од жалби указује се на кршења процеса, а у другој се инсистира на недостатку основа за смену.

Присталице Дилма Русеф организовали су масовне протесте након опозива првог женског председника земље. Како је Мишел Темер преузео место председника, присталице Русефове су одржали протесте у најмање десет држава, а неки су завршени сукобима.

Највећи чин грађанске непослушности одржан је у Сао Паолу, где су се демонстранти сукобили са полицијом у центру града; у Рио де Жанеиру, активисти су се на Ћинеланда тргу, а у Бразилији на главном тргу.

Највећи протест је одржан у Сао Паолу, где је већ трећи дан коалиција левичарских група наставила са протестима који се завршавају сукобима са полицијом и ривалским групама. Организовани протести помоћу друштвених медија успели су да мобилишу хиљаде људи.

Нереда са полицијом у највећем граду Бразила десили када су се присталице Русефове састале са присталицама председник Мишела Темера.

Према подацима полиције, око 20:30 часова по локалном времену, присталице Русефове су почеле да пале смеће и гађају полицију камењем, присиљавајући војну полицију да интервенише сузавцем.

Како су се нереди наставили, демонстранти су разбијали радње, прозоре банака и неколико аутобуских станица. Неки демонстранти су успели да униште полицијска возила.

Восток, РТ