Пољска: ЕУ преживљава највећу кризу од почетка свог постојања

01-09-2016 09:57:07 | | / vostok.rs |


Европска Унија преживљава највећу кризу у читавој својој историји, а која изазива пораст међународне напетости, сматра председник Сејма Пољске Марек Кухчински.

„Европска унија, а са њом и читава Европа, преживљавају највећу кризу од почетка свог постојања, кризу која је проузроковала убрзани раст међународне напетости“, изјавио је Кухчински на отварању међународне конференције шефова парламената у Варшави.

Према речима председника Сејма Пољске, садашња ситуација у ЕУ је повезана са обједињавањем неколико кризних ситуација. „Криза еврозоне се огледа у порасту задужености земаља ЕУ и слабом економском развоју, а криза безбедности у беспомоћности ЕУ пред лицем тероризма и војних конфликата, као што је онај у Украјини“, објаснио је Кухчински. Осим тога, приметне су и криза шенгенске зоне, изражена у таласу миграната, и функционална и структурална криза ЕУ, чији израз је постао „брегзит“, навео је он.

„ЕУ не може да изађе на крај са тим кризама, расте неповерење према европским институцијама, смањује се излазак бирача на изборе за Европски парламент, у многим земљама расту антиинтеграциона расположења. Сви ти фактори злоупотребљавају европску солидарност, чији фундаменти су до тада представљали могућност добровољног обједињавања европских држава и гаранцију живота у свету безбедном за грађане свих европских држава“, закључио је Кухчински.

У Варшави одржава конференција шефова европских парламената „Солидарност и сувереност“ у којој учествују председници парламената и њихови заменици из Јерменије, Азербејџана, Белорусије, државне заједнице Босне и Херцеговине, Црне Горе, Грузије, Македоније, Молдавије, Србије, Турске, Украјине и домаћина Пољске.