Eвропски суд за људска права забранио ношење бурке у Француској

11-07-2014 02:39:19 | | / mojenovosti.com |

Једна муслиманка С.А.С. из Нантеа у Француској жалила се је Европском суду за људска парва у Стразбуру на забрану ношења бурке (сакривеност целог тела) на пресуду суда у поменутом граду ради дискриминације из религијских схватања, којом је осуђена на новчану казну због ношења бурке у јавности.

Разматрајући жалбу С.А.С. на забрану ношења бурке у јавности у Француској и изречену новчану казну, Европски суд за људска прва у Стразбуру је одбацио њену жалбу као неосновану, а оснажио законитост забране ношења бурке у јавности у Француској!

После објављивања ове жалбе и пресуде Европског суда за људска права у многим медијима, појавила су се разна мишљења и коментари о Закону забране буркајтунг у Аустрији, а госпођа Гартелгрубер, рефернет за права жена из Слободарске партије Аустрије је изјавила за Кронен цајтунг да у исламској религији не постоји обавеза да жене морају да се крију и носе бурку сакривајући своје лице и тело од јавности, ради чега законска забрана ношења бурке не представља никакво дискриминаторско кршење религијске слободе!