Сарајево одбило захтев Републике Српске за уступање бирачких спискова

01-09-2016 01:49:19 | | / vostok.rs |


Централна изборна комисија државне заједнице БиХ одбила је захтев Републичке комисије за провођење референдума о Дану Републике Српске за уступање бирачких спискова, оценивши га "неоснованим и недопуштеним".

Против ове одлуке гласали су чланови ЦИК-а Ирена Хаџиабдић, Новак Божичковић и Бранко Петрић, а "за" су били Ахмет Шантић, Суад Арнаутовић, Стјепан Микић и Владо Рогић.

Комисија је захтев упутила пре седамнаест дана, али ЦИК тај захтев до сада није уврстио у дневни ред.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је синоћ за РТРС да ће Република Србска, уколико Централна изборна комисија државне заједнице БиХ не буде дала бирачке спискове, преиспитати своје законодавство и уместо ЦИК-а као основу за достаљање спискова ангажовати неке органе из Републике Српске.

ПЕТРИЋ: ЗАХТЈЕВ СРПСКЕ ОДБИЈЕН ПРЕГЛАСАВАЊЕМ

Члан Централне изборне комисије државне заједнице БиХ Бранко Петрић упозорио је да је прегласавањем донесена данашња одлука ЦИК-а којом је одбијен захтев Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске за уступање бирачких спискова и истакао да овакво деловање постало пракса, што може веома штетити угледу овог тела.

"То говори о јефтином суноврату угледа и интегритета ове институције", рекао је Петрић на конференцији за новинаре.

Према Петрићевим речима, његов захтев био је јасан, али о њему није ни гласано.

"Тражио сам да поступамо у складу са законом, да процесуирамо легитиман захтев легитимног органа за легитимне радње као у свим досадашњим случајевима", прецизирао је Петрић и додао да се никада до сада није десило да ЦИК избегава да утврди и достави бирачке спискове органима који по другим законима спроводе друге изборе, опозиве или референдуме.

Председник ЦИК-а БиХ Ахмет Шантић изјавио је да Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике Српске има право жалбе на одлуку ЦИК-а Апелационом одељењу Суда државне заједнице БиХ у року од два дана од пријема одлуке.

Као разлог за одбијање захтева Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске Шантић је навео да се нису стекли формално-правни услови и да Републичка комисија нема активну легитимацију за достављање захтева.

"Само локални органи могу да траже достављање извода из Централног бирачког списка", рекао је Шантић на конференцији за новинаре која је одржана након седнице Комисије на којој је одбијен захтев из Републике Српске.

Своје гласање против одлуке члан ЦИК-а, Ирена Хаџиабдић образложила је тиме да је реч о веома комплексном питању за које не постоје прецизне одредбе у Изборном закону.

"Наша је обавеза да водимо рачуна о целовитости и ажурности спискова", подсетила је Хаџиабдићева, тврдећи да бирачки спискови за локалне изборе нису валидни за референдум.

Она сматра да је Републичка комисија за спровођење референдума неовлаштена за подношење захтева за достављање извода из бирачког списка.

"Овлаштене су комисије са локалног нивоа", рекла је Хаџиабдићева и додала да се бирачки спискови ажурирају сваког првог понедјељка у месецу, односно да ће наредно ажурирање бити 5. септембра.

Хаџиабдићева је објаснила да је због свих ових, али и других разлога, била за то да буде одбачен, а не одбијен захтјев Републичке комисије.

"ЦИК не може да буде средство за промовисање или забрану референдума", поручила је Хаџиабдићева.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић, који је у јавности раније изнео своје противљење одржавању референдума, због чега је Републичка комисија за спровођење референдума тражила његово изузеће од одлучивања о захтеву за достављање бирачких спискова, пред новинарима није желео да говори о својим разлозима зашто је подржао одлуку ЦИК-а.

Међутим, он је на седници Комисије заступао став да нико осим општинских, односно градских изборних комисија, не може да тражи ни добије извод из Централног бирачког списка, те да би уступањем извода за потребе референдума чланови општинских, односно градских изборних комисија, починили кривично дело.

Уз Арнаутовића и Шантића, за доношење одлуке ЦИК-а гласали су Владо Рогић и Стјепан Микић.

Пре отварања расправе о захтеву Републичке комисије за спровођење референдума, размотрени су захтеви за изузеће у одлучивању о њеном захтеву Арнаутовића, те Клуба Бошњака у Дому народа Парламента Федерације за изузеће Петрића.

Они су се изјаснили да немају ни лични ни финансијски интерес у одлучивању о захтеву Републичке комисије за спровођење референдума, а у расправи о овом проблему истакнуто је да чланове ЦИК-а именује Парламентарна скупштина државне заједнице БиХ, те да би одлучивање по захтевима за изузеће отворило могућност за нове захтеве.