Србија не жели да утиче на промену ставова Републике Српске

01-09-2016 04:33:22 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић нису пружили подршку одржавању најављеног референдума у Републици Спској, али ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у Републици Србској, саопштено је у Београду.

У заједничкој изјави председника и премијера Србије, која је након састанка са руководством Републике Српске подељена новинарима, Николић и Вучић су истакли да је политика Србије поштовање територијалног интегритета државне заједнице БиХ, као и и интегритета Републике Српске.

Председник и премијер осудили су организоване нападе, који из појединих земаља региона стижу против Републике Српске и србског народа, као и лицемерно ћутање и прављење лажних симетрија и равнотежа од стране значајног дела међународне заједнице.

"Србија ће без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону увек подржати србски народ, грађане Републике Српске и њене институције", закључује се у заједничкцој изјави председника Николића и премијера Вучића.

Председник Српске Милорад Додик изразио је захвалност руководству Србије за организовање састанка.

- Изражавам захвалност за могућност да попричамо о свим важним питањима. На нама је одговорност. Република Србска сматра да постоје одређене шпекулације о Дану Републике, али смо јединствени у ставу да одбранимо тај дан - рекао је Додик.

Председник Српске је нагласио да је поносан на Србију.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су овакви састанци корисни и за Српску и за Србију.

- Корисно је да разговарју функционери Републике Српске и Србије. Србија се неће мешати, има пуно разумевања за сва питања. Ово је наша одлука, ми смо донели одлуку да се иде на рефрендум - истакла је Цвијановићева.

Србски члан Председништва државне заједнице БиХ Младен Иванић је рекао да је 9. јануар био и остао кључни датум за србски народ.

- Мислим да Сарајево треба да прихвати да је Србима стало до 9. јануара и наћи ћемо начин да сачувамо тај дан - рекао је Иванић.