Путин Куби опрашта 31 милијарду долара дуга

11-07-2014 05:37:58 | | Бета/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Руски предсједник Владимир Путин је уочи данашње посјете Куби потписао споразум којим се отписује 90 одсто огромног дуга Хаване према бившем СССР-у.


На овај начин Москва ће Хавани отписати више од 31 милијарду долара, саопштио је Кремљ. Путин је данас стигао на Кубу у оквиру шестодневне посјете Латинској Америци.

Доњи дом руског парламента ратификовао је 4. јула споразум Русије и Кубе којим се предвиђа отпис дуга, а који је потписан 2013. током посјете премијера Русије Дмитрија Медведева Хавани.

Укупан дуг Хаване према Москви износи 35,2 милијарди долара, што значи да ће бити отписано 31,7 милијарди долара дуга, а репрограмирао је враћање остатка од око 3,5 милијарди долара на период од десет година.

Путин ће се на Куби састати са садашњим и бившим предсједником, Раулом и Фиделом Кастром. На сусрету ће бити ријечи о трговинским односима двије земље и биће потписани уговори из сектора енергетике.

Требало би да буду склопљени и уговори о изградњи и проширењу аеродрома, као и о куповини цивилних авиона.

Москва и Хавана од 2005. године обнављају односе који су прекинути послије распада СССР-а почетком 1990-тих. Русија је девети трговински партнер Кубе, док су прва три Венецуела, Кина и Шпанија.

Огроман дуг Хаване према бившем Совјетском Савезу оптерећивао је односе Хаване са Русијом и дуго спречавао нормализацију њених економских односа са Москвом.