Лавров: Двоструки аршини Запада поводом државних преврата у Украјини и Турској

02-09-2016 09:35:53 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оптужио је Запад за двоструке аршине у приступу процени државних преврата у различитим земљама. Као пример Лавров је навео ситуацију у Турској и Украјини.

Лавров је рекао да су у случају Украјине САД, да би ојачале свој утицај у Европи, „смислиле руску претњу“. Истовремено је Запад активно подржао пуч у Кијеву, током којег је свргнут председник Виктор Јанукович.

„Очигледни су двоструки аршини. Ниједан од наших западних партнера није мислио да каже за Украјину оно што се сада говори о покушају државног удара у Турској — да су државни удари неприхватљиви“, рекао је министар у интервјуу за Савет за спољну и одбрамбену политику Русије.

Руски министар такође је подсетио да је у случају Турске у којој је покушај пуча наишао на оштре осуде, Запад није имао никакве обавезе према Анкари. Истовремено су у ситуацији у Украјини Француска, Немачка и Пољска гарантовале подршку споразума између Јануковича и опозиције. Одговарајући документ потписан је 20. фебруара 2014. године.

„Следећег јутра све то је пропало, они су опрали руке рекавши да је „тако се десило, жао нам је“. Када смо покушали да их постидимо рекавши да су они гарантовали закључени договор, они су се повукли и сакрили“, истакао је Лавров и додао да су и САД „срамно ћутале“.

„ЕУ су имале обавезу, постојали су потписи. То је дволичност“, закључио је шеф руске дипломатије.

Сергеј Лавров је уверен да су западне земље заинтересоване за промену власти у Украјини. „Они кажу да га нису припремали, да се народ једноставно побунио, али ми знамо да то није баш тако“, рекао је он. Министар сматра да постоје документи који сведоче о томе да је НАТО захтевао од Јануковича да не користи војску против демонстраната. Истовремено је Запад подржао операцију у Донбасу коју су нове власти започеле одмах након државног удара.

„Овде нема ни потребе да се објашњава како се то зове“, додао је Лавров.

Русији је „сам Бог рекао“ да максимално искористи могућности које пружа Азијско-пацифички регион, изјавио је министар спољних послова Русије у интервјуу за Савет за спољну и одбрамбену политику који је посвећен отварању Источног економског форума у Владивостоку.

„Ми смо евроазијска сила, велики део наше територије је у Азији, а тај део је најмање освојен и развијен у поређењу са европским“, рекао је Лавров. „То се десило историјски, не зато што смо потценили Азију, већ зато што је у периоду када су формирани садашње главне структурне компоненте наше привреде, цела активност, економска, технолошка и новаторство, све је било концентрисано у Европи и САД“. Лавров је додао да Азијско-пацифички регион чини 60 одсто светског БДП-а и око половине светске трговине. „Сада када отварамо нове економске прилике на Истоку, што се подударило са усвајањем основних одлука о убрзаном развоју Источног Сибира и Далеког истока, како се каже ’сам Бог је рекао‘ да се максимално искористе могућност које пружа Азија“, додао је министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут