Захерчанко: Могући директни преговори с Кијевом уз услове

03-09-2016 09:31:45 | | / vostok.rs |


Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко набројао је услове под којима су могући директни разговори са Кијевом и нагласио да ДНР има низ предлога који могу да помогну да се нађе компромис.

Раније је Захарченко изјавио да ДНР има предлог за нови формат преговора о Донбасу: „Два на три“, уз учешће страна у сукобу и посредника, јер је „нормандијски формат“ (Француска, Немачка, Украјина и Русија) застарео.

„Након покушаја диверзије на Криму, Кијев је избачен из (нормандијске) ’четворке‘. У овом тренутку постоје три посредника и две стране у сукобу“. „Следећа фаза, ако би је Европа признала, а обавезна је да призна, јесте да ми треба да седнемо за преговарачки сто директно са Кијевом. Две су стране у сукобу: са једне стране су Доњецк и Луганск, а са друге је Кијев. Седимо и разговарамо. А Европа и Руска Федерација помажу да се то питање реши“, истакао је Захарченко.

Он је нагласио да су представници ДНР-а спремни да седну за преговарачки сто са Кијевом и да су већ припремили низ предлога који ће помоћи да се дође до узајамног разумевања. „Да Кијев није био тако политички ангажован, мислим да бисмо нашли компромис“, додао је Захарченко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут