Музичка чаролија уз Чајковског и Стравинског на Мокрој Гори

12-07-2014 12:44:20 | | Глас Српске/ mojenovosti.com |

Mokra Gora - Muzički festival "Boljšoj" u Mećavniku na Mokroj Gori okupio je 95 mladih talentovanih umjetnika koji se bore za nagrade - zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku".

Посјетиоци светковине обојене квалитетним мелодијама одушевљени су амбијентом, а оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица спремно дочекује све госте.
Великан свјетске музичке сцене пијаниста Денис Мацујев наступио је на отварању фестивала у четвртак увече, а на програму концерта биле су композиције Петра Иљича Чајковског, Сергеја Рахмањинова, Игора Стравинског, "Мађарска рапсодија" Франца Листа.
Кустурица је рекао да је гостовање Мацујева учинило "Бољшој" већим од најбољих фестивала у свијету. Мацујев је посљедњи пут у Србији наступио на београдској Коларчевој задужбини 2013. године и тај концерт је, по оцјени публике, био један од најбољих у сезони. Овај пијаниста наступа у најпознатијим свјетским салама на више од 200 концерата годишње, са престижним оркестрима попут Њујоршке филхармоније, Лондонског симфонијског оркестра, Лондонске и Берлинске филхармоније.
У априлу 2014. године УНЕСЦО га је прогласио за амбасадора добре воље, а добитник је и престижних музичких награда. Осим тога, Мацујев је одржао џез концерт у великој сали Московског конзерваторијума, који је био први наступ те врсте у овој институцији. Ријеч је о умјетнику који је окарактерисан као настављач велике традиције руске пијанистичке школе, а нарочито се истиче као виртуозни интерпретатор романтичарске епохе.

Звијезда другог фестивала "Бољшој" је и славни пијаниста Александар Маџар, који је својевремено, са 14 година, постао најмлађи студент Факултета музичке уметности у Београду. Послије се усавршавао, а затим и наступао широм Европе и свијета.

Прве фестивалске вечери представио се и Чешки народни оркестар, који је, заједно са "Но смокинг оркестром" извео оперу "Дом за вешање". Основан 1993. године, као резултат "уједињења" три престижне чешке музичке институције, својим бунтовним ставом стигао је до свјетског успјеха. Јединствен по томе што, осим класичне музике, изводи савремене жанрове, мјузикле, филмске партитуре и џез, Чешки народни симфонијски оркестар иза себе има 36 снимљених компакт-дискова, осам ДВД издања, више од 30.000 продатих дискова и мноштво награда.

Свечана додјела признања за најбоље младе умјетнике најављена је за суботу на Мокрој Гори.

Богат програм

Мото фестивала "Бољшој" и ове године је препознавање и промовисање што већег броја младих талената.

- Надамо се да ће чувене дрвене фигуре постати одскочна даска нашим младим музичарима на путу ка будућим свјетским каријерама! Послије блиставих рецензија прошлогодишњег издања фестивала који су многи називали "фестивалом за највеће таленте" и "чудом у Међавнику", ове године очекујте још богатији програм - саопштили су организатори.