Обама позвао Кину да призна одлуку суда о Јужном кинеском мору

04-09-2016 07:42:59 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама одржао је састанак с кинеским лидером Си Ђинпингом током којег је поново позвао Пекинг да призна одлуку Хашког суда о Јужном кинеском мору, саопштила је Бела кућа.

Арбитражни суд у Хагу је 12. јула утврдио да Кина нема основа за територијалне претензије у Јужном кинеском мору у областима „линије од девет тачака“. Суд је, такође, одлучио да спорне територије архипелага Спратли нису острва и да не образују специјалну економску зону. Кина је већ одговорила да одлуку суда не сматра правоснажном, да је не признаје и не прихвата. Обама и Си Ђинпинг су на билатералном састанку разговарали и о питањима сарадње у области сајбер безбедности и поштовања људских права. Амерички и кинески председник су одлучили да учврсте координацију у вези с нуклеарним питањем Северне Кореје.

„Амерички председник је потврдио да САД намеравају да сарађују са свим земљама у региону у области поштовања принципа међународног законодавства, трговинске делатности, слободе кретања бродова у неутралним водама и летова у међународном ваздушном простору“, навела је Бела кућа. Кина и неколико земаља у региону — Јапан, Вијетнам и Филипини — имају несугласице у вези с морским границама и зонама одговорности у Јужном и Источном кинеском мору. Кина сматра да Филипини и Вијетнам свесно користе подршку САД за повећање напетости у региону.

САД позивају стране да буду суздржане, да се залажу против милитаризације региона и инсистирају на свом праву на слободно кретање бродова и летове у међународним водама и ваздушном простору. У целој овој области редовно патролирају амерички борбени бродови и авијација.