Насилна централизација води БиХ у распад!

12-07-2014 06:30:44 | | Press / mojenovosti.com |

Кроз пласирање приче о угрожености БиХ жели се анимирати међународна заједница да поново оживи концепте о централизацији БиХ и укидању државотворности ентитета, односно Републике Српске. БиХ је ближе распаду онолико колико страни и домаћи политичари буду вршили притисак да се Дејтонски мировни споразум мења мимо воље србског народа.

Историчар и политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић слаже се са предлогом за затварање Канцеларије високог представника у БиХ који је у свом последњем извештају о стању у БиХ изнела Међународна кризна група, али се не слаже са њиховом оценом да БиХ клизи ка распаду, јер сматра да је злонамерна!

Анђелковић сматра да МКГ не констатује право стање ствари, јер је БиХ вештачка творевина која је од свог настанка на климавим ногама.

-Кроз пласирање приче о угрожености БиХ жели се анимирати међународна заједница да поново оживи концепте о централизацији БиХ и укидању државотворности ентитета, односно Републике Српске. Не сме се заборавити да је дејтонска БиХ конфедерација створена од два државотворна ентитета – каже Анђелковић.

Како онда оцењујете извештај МКГ?

-Такви извештаји не значе много, јер се до сада показало да свако мешање странаца само погоршава ствари унутар БиХ. Да би БиХ напредовала она мора да буде остављена сама себи и својим грађанима и ентитетима. Извештај представља припрему терена и припрему јавности за притиске у правцу унитаризације који ће сигурно уследити.

Могу ли политичари из РС да се одупру тим притисцима?

-Главна политичка снага која гарантује опстанак РС је њен народ који је због заштите својих уставних права водио Одбрамбено-ослободилачки рат, тако да ниједан политичар не сме да се коцка са судбином РС.

МКГ предлаже укиданје ОХР-а?

-Укидање ОХР-а је једна од ствари која је добро констатована, јер постојање ОХР заиста представља проблем за нормално функционисање БиХ. Да би држава била суверена и да би грађани остваривали своја права, морају сами да доносе одлуке, уместо да решења намеће неко са стране. Дакле, предлог за укидање ОХР-а је позитивна ствар ако се пре тога нечим не условљава, рецимо уставним променама. Ако су промене устава и потребне, оне не смеју да буду наметнуте, нити резултат притиска са стране, већ искључиво резултат договора грађана и политичара у БиХ, а не верујем да ће било ко од србских политичара прихватити било какве уставне промене које би занчиле деградацију РС.

Зашто се не слажете да БиХ клизи ка распаду?

-Слажем се да ОХР треба укинути, али не и када је реч о распаду. Бих је ближе распаду онолико колико страни и домаћи политичари буду вршили притисак да се Дејтонски мировни споразум мења мимо воље србског народа. Ако се остане у дејтонским оквирима , БиХ неће бити угрожена, а ако се у крајњој линији њени народи у некој будућности и разиђу, то ће бити по договору као што су урадиле Чешка и Словачка. Али свака насилна централизација и промена Дејтона, гура БиХ ка распаду.

МКГ у препорукама предлаже Европској унији да БиХ под хитно одобри апликацију за чланство. Може ли то бити она шаргарепа са чије друге стране је штап?

-На примеру Србије видимо да може! Како Србија, условно речено, напредује на европском путу, сусреће се са све већим притисцима, од тог пута за сада није готово ништа добила, а већ је направила велике уступке. Од Србије се тражи муњевито спровођење Бриселског споразума, док се с друге страна од Албанаца не тражи готово ништа и нико им због тога ништа не пребацује. Зато тај предлог МКГ посматрам као бацање једне врсте мамца грађанима, како би се вршио притисак на домаће политичаре тако што ће се грађанима рећи да земља због политичара брже не напредује ка Европској унији. То је веома перфидна игра.


КАТЕГОРИЈЕ