Европа одлучује одакле ће добијати руски гас

05-09-2016 08:51:22 | | / vostok.rs |


Власти Бугарске очекују да Европска комисија током гасне конференције у Варни званично одобри покретање гасног чвора „Балкан“, чиме ће се решити питање могућих испорука руског гаса преко њега, изјавио је премијер те земље Бојко Борисов.

„Пројекат ’Јужни ток‘ је давно затворен, сада постоји пројекат европског гасног чвора ’Балкан‘. То су две различите ствари… Ако је Европи потребно да руски гас прође кроз чвор ’Балкан‘ о томе ће сутра бити објављено на конференцији“, рекао је Борисов. Раније је саопштено да Влада Бугарске заједно са ЕК организује конференцију на којој ће бити разговарано о перспективама развоја пројекта гасног чвора „Балкан“ на територији Бугарске. Очекује се да ће на конференцији учествовати представници многих међународних гасних корпорација, укључујући, вероватно, и представнике руског „Гаспрома“.

„Ми смо зауставили ’Јужни ток‘. Европа је рекла ’не‘ том пројекту у облику у којем је био предложен и нико о њему више не говори. Сада разговарамо о гасном чвору са интерконекторима и са могућим коришћењем наших транзитних гасовода од стране свих који желе да испоручују гас. Управо то је циљ сутрашње највеће конференције у Европи“, изјавио је Борисов на скупу омладинске организације партије ГЕРБ у Варни. Према мишљењу Борисова, након доношења јасне одлуке Европа ће моћи да оде у Москву и да се договори о даљој сарадњи.