Још нема кандидата из Савеза за промјене

12-07-2014 07:07:12 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Савез за промјене ни данас није усагласио приједлог кандидата за србског члана Предсједништва БиХ. Рок за пријаву Централној изборној комисији БиХ истиче за два дана до када ће, како тврде у овом коалиционом блоку, бити предложен заједнички кандидат.

Најчешће име које се помиње међу седам коалиционих партнера Савеза за промјене за кандидата у Предсједништво БиХ из РС је лидер ПДП-а Младен Иванић. Овом приједлогу жестоко се успротивио лидер СНС Јован Хаџи Митровић изјавивши да ће напустити коалицију ако Иванић буде заједнички кандидат.

"Иванић није први пут у политици. Када је био у власти имао је шансу да се покаже борба против криминала, отварање нових радних мјеста... Нема потребе да сада експериментишемо са Иванићем и да беспотребно трошимо вријеме", каже Хаџи Митровић.

Лидер СДС Младен Босић покушао је данас да искористи присуство коалиционих партнера на прослави Петровдана, крсне славе те странке у Источном Сарајеву и приволи их на договор о србској кандидатској позицији у колективном шефу државе. Данас без успјеха можда и због чињенице што славском обреду није присуствовао Јован Хаџи Митровић.

Босић је напоменуо да је СДС одустао од функције члана Предсједништва БиХ у Савезу за промјене, истичући да то показује да овој странци није стало до функција и фотеља, него да се покуша ујединити опозиција.

И поред бројних замјерки на његово различито политичко коалирање и учешће у власти РС у послијератном периоду, лидер ПДП Младен Иванић вјерује да ће као заједнички кандидат Савеза за промјене изаћи на црту Жељки Цвијановић у октобру.

Из Народног демократског покрета Драгана Чавића поручују да ће подржати кандидатуру Иванића зарад, како каже потпредсједник НДП-а Ђорђе Милићевић, опстанка Савеза за промјене.

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић је рекао да је Савез за промјене једини у стању да донесе бољи живот у Републици Србској, те да ће, како је навео, када буде изабран за предсједника Републике номиновати Босића за будућег предсједника Владе.

Одуговлачење и немогућност да се опозициони блок брзо и једногласно договори о персоналним рјешењима за изборну утрку, аналитичари тумаче расколом, међусобним уцјенама и што бољим позиционирањем појединих коалиционих партнера.За коју ће се од бројних излазних варијанти одлучити седморка из Савеза, која говори о темељитим промјенама у друштву, још није на видику.