Додик: Едоганова пријетња охрабрење бошњачким странкама да буду агресивније

12-07-2014 07:35:39 | | РТРС, фото: СРНА/ mojenovosti.com |

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Бошњаци живе слободно на овим просторима, а да пријетњу турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана треба схватити више као мијешање Турске и охрабривање бошњачких политичких странака да буду још агилније и агресивније према другима у БиХ.

"Наравно да Бошњаци могу да гледају Турску како хоће. Што се нас тиче, мислимо да је Турска значајан реметилачки фактор у БиХ управо зато што се селективно понаша и што користи свој огроман економски и политички потенцијал да би била искључиво на једној страни, а Ердоганова изјава то најбоље показује", рекао је Додик данас новинарима у Новом Граду.

Ердоган је рекао да би свако ко би на било који начин "дирнуо" Бошњаке имао против себе 100 милиона Турака и поручио да се због тога не треба чудити "кад турски ратни брод уплови у Неум, јер то је знак и подршка суверенитету БиХ".

Додик је тим поводом оцијенио да је основна порука да "Турска хоће БиХ".

"Сви они који у Републици Србској промовишу пробосанску или босанску политику морају да јасно знају на коју се страну сврставају и шта дају БиХ и због ове Ердоганове изјаве такве политике имају врло мало шансе да преживе", нагласио је Додик.

Он је навео да сви који се у Србској баве јавним послом треба да добро размисле шта је Ердоган поручио. "Ердоган је поручио да не само нико не смије да дира Бошњаке, него да он бира и да он одлучује шта је дирање Бошњака, он одлучује о томе на који начин ће се ангажовати", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, порука је послата Републици Србској и тако је треба разумјети.

"Зато се основна поларизација политичког живота у Србској своди на оне који промовишу БиХ и ту пробосанску линију, окупљени око Младена Босића, Младена Иванића и Драгана Чавића у неком наивном вјеровању да ће они у неком времену на бољи начин градити и одбранити Српску. Имали су ту прилику и наравно нису", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Ердоганова изјава није одбрана Бошњака већ пријетња.

"То је пријетња нама, да не само да не смијемо да дирамо Бошњаке, јер их нико на дира, него да не смијемо да се супроставимо политичком експанзионизму Бошњака у вези са њиховим аспирацијама за БиХ. Ја то схватам као пријетњу, али не схватам да би због тога неко морао да се бави или бори на политички начин. Република Србска је трајна у БиХ и изјаве о дирању и недирању утицаће само на вербалном нивоу", нагласио је Додик.

Радмановић: Ердоганова изјава до сада најбруталнија увреда и пријетња


Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић рекао је да је посљедња изјава турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана до сада најбруталнија, најтежа и најдиректнија увреда и пријетња Србима и Хрватима и свима другима који нису Бошњаци, а који живе у БиХ. "Називајући све који вијековима живе у БиХ на својим кућним огњиштима непријатељима и стајући у заштиту само једног народа у БиХ, Бошњака, Турска је изгубила сваки кредибилитет добронамјерног партнера у билатералним односима са БиХ", саопштено је из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Радмановић је најавио да ће преиспитати свој досадашњи конструктиван политички став према Турској због континуираних грубих и увредљивих изјава турских званичника.

У саопштењу се истиче да ће Радмановић у будућности свој однос и став прилагодити новонасталом односу највиших представника Турске према БиХ, док се то не промијени.

Ердоган је изјавио да ће, ако ико дирне Бошњаке, имати против себе 100 милиона Турака. "Турска или Османско царство су своју браћу Бошњаке у давној прошлости предали непријатељу без икакве заштите Аустро-Угарске. То себи никад нисмо и нећемо моћи опростити", рекао је Ердоган.

Радмановић је нагласио да је овом изјавом Ердоган скинуо све досадашње маске и рукавице и отворено се сврстао на страну једног народа у БиХ, Бошњака, а то значи против постојеће БиХ, као заједнице три конститутивна народа.

"Када прочитамо овакве изјаве једног од највиших званичника Турске не можемо да се не запитамо: Је ли то та Турска која претендује на пуноправно чланство ЕУ? Ова изјава има још већу политичку тежину имајући у виду да је Турска чланица Савјета за провођење мира у БиХ", додао је Радмановић.

У саопштењу се напомиње да ово није први пут да турски политичари дају овако тешке и пријетеће квалификације на рачун појединих народа у БиХ и земље.

"Премијер Ердоган покушава вратити историју уназад, што је немогуће. Шта су Срби и други народи мислили о Османском царству рекли су и показали у националној ослободилачкој борби прије стотину и више година и то је за нас завршена прича", нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, демонстрација силе и вербална пријетња ратним бродовима која произилази из Ердоганове изјаве нису никаква заштита суверенитета БиХ него "најдиректнија пријетња њеној опстојности у садашњем облику".