Партија Меркелове доживела неуспех

05-09-2016 09:41:30 | | / vostok.rs |


Демохришћани (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел доживели су неуспех на изборима у покрајини Мекленбург-Западна Померанија, освојивши тек треће место, показују излазне анкете.

Најбољи резултат оствариле су социјалдемократе (СПД), а друго место антиимиграционе Алтернативе за Немачку (АФД), што представља велики успех за ту партије, која је први пут учествовала на изборима у тој покрајини.

Према излазним анкетама телевизија АРД и ЗДФ, СПД је освојио око 30 одсто гласова, АФД 21 проценат, а ЦДУ 19 одсто, што је најгори резултат демохришћана у покрајини у којој се налази изборна јединица саме канцеларке Меркел. Партија Левице је, према излазним анкетама, добила око 12 одсто, а Зелени пет одсто, преноси АФП.

Све странке осим АФД-а, која први пут учествује на изборима у тој покрајини, освојиле су мање гласова него раније. Данашњи регионални избори сматрају се кључним показатељем расположења грађана пре немачких парламентарних избора 2017. године. АФД: Наш успех почетак краја владавине Ангеле Меркел AFP 2016/ TOBIAS SCHWARTZ Половина Немаца против тога да Меркелова опет буде канцеларка Лидери АФД-а поручили су да је такав резултат могући почетак краја владавине канцеларке Ангеле Меркел. „Данас пишемо историју у Мекленбур-Западној Померанији. Можда је ово почетак краја владавине Ангеле Меркел“, рекао је кандидат АФД-а на изборима Лајф Ерик Холм.

Према његовим речима, АФД није могла ни да сања тако одличан резултат. „Ово је шамар у лице Меркеловој — не само у Берлину, већ и овде у њеној родној држави“, рекла је Фрауке Петри која је један од лидера АФД-а. Према њеним речима, бирачи су „јасно гласали против катастрофалне имиграционе политике Меркелове“.