Скочиле цене нафте након договора Москве и Ријсада о стабилизацији тржишта

05-09-2016 01:01:39 | | © Sergei Karpukhin / Reuters/ vostok.rs |


Москва и Ријад су издале заједничку изјаву са штампу на самит Г20 у Кини у којој позивају на сарадњу како би се подржало нафтно тржиште. Они су се сложили да оснују радну групу за разматрање на нафтног тржишта, препоручујући мере и радње за стабилност тржишта нафте, укључујући и замрзавање производње.

Након кизвештаја светске цене нафте почеле су да скачу.

Фјучерси сирове нафте марке Брент порасли су за скоро пет одсто, на преко $ 49 по барелу у понедељак.

Током самита Г20, Русија и Саудијска Арабија су се сложиле да раде заједно како би се осигурала стабилност тржишта нафте.

Стабилност нафтног тржишта је немогуће без Саудијска-руске сарадње, рекао је заменик престолонаследника Мухамед бин Салман након састанка у недељу са руским председником Владимиром Путином у Хон Конгку.

"Наше земље су два највећа произвођача нафте, због тога тржиште нафте не може бити стабилно без учешћа Русије и Саудијске Арабије", рекао је принц. Руски председник је рекао да је важно да две земље "одржавају стални дијалог."

Један од извора рекао да ће Русија вероватно учествовати на састанку ОПЕК у новембру у Бечу како би разговарали о могућности замрзавања извоза нафте од стране водећих произвођача. ОПЕК ће одржати неформалне разговоре у Алжиру касније овог месеца.

Прошле недеље на Источном економском форуму у Владивостоку, председник Путин је рекао да Русија није одустала од идеје да се надмаши глобална производња нафте капом и поред неуспеха замрзавање преговора у априлу.

"Са становишта економског смисла и логике, би било коректно да се пронађе нека врста компромиса. Уверен сам да то свако разуме. Верујемо да је ово права одлука за светску енергију ", рекао је Путин.

Разговори о замрзавању производње између Русије и ОПЕК-а је нису успели у априлу, након што је Саудијска Арабија затражила да економски и политички ривал Ирана биуде део договора. Техеран категорички одбија да смањи производњу нафте, јер је његов циљ да се врати на претходни ниво производње пре санкција, од четири милиона барела дневно.

Восток, РТ