Обама: Преговори са Путином отворени, искрени и пословни

05-09-2016 03:55:39 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама изјавио је да је са својим руским колегом Владимиром Путином имао продуктивне преговоре око увођења режима прекида ватре у Сирији, након чега би САД и Русија заједнички могли да се фокусирају на борбу против ДАЕШ-а и Нусра фронта.

„Разговарали смо о томе како ће изгледати реални прекид ватре у Сирији, који би нам омогућио да се заједнички боримо против заједничког непријатеља. Међутим, узимајући у обзир одређени проблем у поверењу, преговори су били изузетно озбиљни и тренутно нисмо успели да приближимо ставове до те мере да тај споразум проради“, рекао је он.

Он је истакао да је поручио свом државном секретару Џону Керију, те да је Путин исто учинио и свом шефу дипломатије Сергеју Лаврову, да наставе преговоре како би постигли сагласност о том питању. Говорећи о ситуацији у Украјини, Обама је рекао да САД неће укинути санкције Русији док год не буду испуњене све тачке Минског споразума, а сам пут његове даље имплементације биће одлучен у наредних неколико седмица. „Мински споразум постоји, али његова имплементација се не спроводи.

Јасно сам рекао да док год тај споразум не буде спроведен у дело санкције неће бити укинуте“, истакао је он. Двојица лидера су приликом сусрета на маргинама самита Г20 у Кини разговарали и о области сајбер-безбедности. Обама је прокоментарисао и сам сусрет са руским председником рекавши да је он био веома отворен, искрен и послован, баш као и сваки сусрет до сада.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут