Додик тражžи састанак са Вучићем због изјаве Ердогана

13-07-2014 01:13:39 | | Тањуг/ Блиц/ mojenovosti.com |

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо премијеру Србије Александру Вучићу у којем је затражио састанак поводом изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да ће свако ко дирне Бошњаке против себе имати 100 милиона Турака, јавила је Радио-телевизија РС позивајући се на Срну.

Турски премијер изјавио је на једном предизборном скупу да би свако ко на било који начин "дирне Бошњаке" против себе имао "100 милиона Турака", истакавши да зато не треба да чуди "када турски ратни брод уплови у Неум" јер је то знак подршке суверенитету БиХ, пренео је "Вечерњи лист" у издању за БиХ.

Додик је у писму Вучићу оценио да је неопходно да се, као најодговорнији носиоци власти у Србији и Републици Србској, у најскорије време састану и утврде адекватне одговоре за заштиту државних и националних интереса.

"Уверени смо да сте упознати са најновијим, нескривеним и бруталним нападима највиших функционера Турске на мир и стабилност БиХ, у којој је РС један од два државотворна ентитета, а србски народ један од три констититутивна народа.

Последње претње које је из Турске упутио премијер Ердоган свима у БиХ који нису Бошњаци само су један у низу инцидената које Турска годинама производи у БиХ", навео је Додик у писму.

Он је оценио да је последњи инцидент посебно опасан и забрињавајући, јер је овог пута турски премијер са сањарења о обнови Османлијске империје прешао на отворене претње војном интервенцијом у територијалним водама БиХ, мимо сагласности заједничких институција у којима глас има и Република Србска.

"Изражавамо оправдану бојазан да ће ова ескалација претњи, која долази од највиших турских функционера, проћи без реакције осталих европских држава, које су и до сада показивале неразумљиву толеранцију према нападима на мир и стабилност у БиХ који су стизали из Турске", навео је Додик.

Он је подсетио да је Турска чланица Савета за спроводјење мира (ПИК) и да се годинама и у оквиру тог тела понаша као адвокат само једног народа у БиХ и да отворено заступа бошњачке интересе.

"Иако су и Србија и Хрватска гаранти Дејтонског мировног споразума, нису чланице ПИК-а, па је и на тај начин остављен маневарски простор државама које желе да разграде споразум, због чије примене су се и самоосновали", истакао је Додик.

Председник РС је навео да Турска већ дуже време не помаже примени споразума на којем почива БиХ и потпуно се отворено меша у унутрашња питања БиХ.

"Сматрамо да је такво понашање апсолутно неприхватљиво, да угрожава муком стваран мир и дестабилизује не само БиХ, него прети да угрози мир и стабилност целог региона", нагласио је Додик.

Наводећи да изузетно цени непристрасну и мирољубиву политику коју Србија води према суседима, па и према БиХ, Додик је истакао да је обавеза представника Републике Српске да Вучића, као премијера Србије, упозоре да неке државе имају управо супротну политику оној коју води Влада и држава Србија.

"Од државе Србије очекујемо да и даље својим активностима доприноси миру и стабилности у региону, али и да заштити Дејтонски мировни споразум, Републику Српску и србски народ у БиХ", напоменуо је Додик, како преноси РТРС.