Кинески протокол Обаминој помоћници: „Ово је наша земља, ово је наш аеродром!”

05-09-2016 10:49:36 | | / vostok.rs |


Нa самиту G-20 у Кини догодио се дипломатски инцидент приликом доласка Барака Обаме.

Његовом авиону нису биле подвезене степенице за спуштање, а није било ни „црвене стазе” која се у Кини, по протоколу, разастире пред шефовима држава.

Амерички председник је за силазак на територију Кине искористио помоћни излаз у репу авиона.

Обама је одмах потом нагласио да ту „епизоду” не треба прецењивати.

Свему је претходио конфликт између Обамине помоћнице и представника кинеског државног протокола. Наводно зато што је кинеско обезбеђење „потиснуло у страну” америчке новинаре из такозваног „председничког пула”.

Обамина помоћница је убеђивала домаћине да долази председник САД и да Американци имају право да одређују правила дочека свог лидера. Међутим, представник кинеског протокола је био непопустљив: „Ово је наша земља. Ово је наш аеродром”.



Амерички медији су јавили и да Кинези нису хтели да пусте Обамину саветницу за националну безбедност, Сјузан Рајс, да изађе пред шефа државе док излази из авиона.

Рајс је потом изјавила: „Учинили су оно што ми нисмо очекивали”. Имала је у виду да је и њој кинески протокол објашњавао где треба да се налазе амерички новинари, а да се у једном моменту између Обамине екипе и Кинеза поставио агент америчке Тајне службе.

Лист South China Morning Post објавио је да је Пекинг коректно понудио Американцима да се Обами на уобичајени начин до излаза из авиона поставе силазни трап и црвена стаза, али да је то „Вашингтон одбио”. Касније је била постављена све до улаза у аутомобил америчког лидера.



Исти лист је објавио: да су се Американци пожалили што возач који био одређен да вози Обаму не зна енглески и да зато не би могао да прима инструкције од Обамине пратње. На то су Кинези понудили преводиоца који би седео иза возачвих леђа. Међутим, Американци су ту понуду одбили.

Било је ситног размимоилажења и приликом сусрета Владимира Путина са Терезом Меј.

Портпарол руског лидера, Дмитриј Песков, објаснио је да је британска премијерка приликом сусрета одмах пожурила да седне, а да је руски лидер очекивао „традиционално руковање пред камерама на које је она била заборавила”.

Меј је била заборавила да Путину пружи раку, али је он – пружио њој.

Песков је, иначе, открио да је Путин наследници Дејвида Камерона предочио да је Русија заингтересована за подизање билатералних на виши ниво и за „онову разговора о свим питањима.



Према његовим речима, Меј је показала спремност да се разговара о „свим питањима од обостраног интереса”.

Сама Меј је рекла да са Русијом жели „поштене и отворене односе”.