Путин: Рад на самиту Г20 у Кини био успешан, озбиљан и садржајан

06-09-2016 07:41:54 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин на конференцији за медије у оквиру самита Г20 у Кини, рекао је да ће ускоро доћи до нормализације односа са САД и да у наредних неколико дана очекује договор у вези са Сиријом.

Рад на самиту Г20 у Кини био је успешан и одражавао је интересе свих земаља, укључујући и Русију, рекао је руски председник. Лидери 20 највећих светских економија окупили су се у кинеском Хангџоу на дводневном самиту који је усмерен на изградњу иновативне, ојачане, међусобно повезане и инклузивне светске економије.

„Што се тиче рада, он је био потпуно озбиљан и садржајан. Заиста одражава интересе свих, ’двадесет‘ земаља, укључујући и Русију. Ове године, на предлог кинеске стране, фокусирали смо се на кључна питања данашњице“, рекао је руски лидер.

Руски председник је рекао да се нада да ће доћи до потпуне нормализација односа са САД. „Надам се да ће се то једном догодити (разговор о санкцијама) и нормализација, нормализација односа у пуном формату, укључујући и са Сједињеним Државама, које су, свакако, за нас веома важан партнер. Иако је трговински промет са Сједињеним Државама минималан“, истакао је Путин.

„Што се тиче тема o којима смо заиста разговарали, прва је Сирија. И наша могућа сарадње у том правцу. И САД и Русија заинтересоване су за борба против тероризма“, рекао је Путин на конференцији за медије у оквиру самита Г20 у кинеском Хангџоу, одговарајући на питање које су теме разматране током састанка Владимира Путина са председником САД Бараком Обамом.

„Осећам интерес председника Сједињених Америчких Држава. Чини ми се да он потпуно искрено настоји да постигне резултате у борби против тероризма и решавање сиријског сукоба“, истакао је Путин. Председник Русије је изјавио да се нада да ће се наредних дана постићи договор са САД о Сирији, али је прерано говорити о неким параметрима. „Чини ми се да је прерано говорити о неким параметрима нашег договора, али се веома надам се да ће, ако договор буде постигнут, а имам разлога да верујем да то може да се деси у наредних неколико дана, наш заједнички рад са Сједињеним Америчким Државама у борби против терористичких организација, укључујући и у Сирији, бити знатно побољшан и интензивиран“, закључио је Путин.

Руски председник је рекао да је током разговора на Г20 са америчким председником Бараком Обамом само кратко дотакнута тема санкција, али „ја не видим смисла за сличне дискусије. Нисмо ми иницирали увођење санкција. Мислим да је разговор о овим питањима ствар будућности, ако икада дође до разговора“, истакао је Путин на конференцији за медије.

О односима са Јапаном

Што се тиче односа са Јапаном, стварање повољних услова за решавање било каквих питања, укључујући и закључивање мировног споразума, изузетно је важно, изјавио је руски председник.

Говорећи на конференцији за медије Путин је позвао да се не траже „црвене линије“ у преговорима са Јапаном око Курилских острва, већ да, уместо тога, једни другима крену у сусрет. „Хајде да не тражимо ’црвене линије‘, хајде да не идемо у ћорсокак, већ да идемо кроз отворене улице, у којима је кретање у различитим смеровима, у обе стране“, одговорио је Путин на питање новинара где је „црвена линија“ у преговорима са Јапаном око Курилских острва. Јапан претендује на острва Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Став Москве је да су јужна Курилска острва ушла у састав СССР-а након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајућу међународну форму, не може бити доведен у питање.

Односи са Турском

Русија очекује резултате истраге смрти пилота руског авиона Су-24 које спроводе турске власти, рекао је руски председник Владимир Путин. Он је подсетио да је у Турској ухапшен пилот који је оборио руски авион Су-24, као и човек који је на територији Сирије пуцао по нашим пилотима који су се катапултирали. „Сада чујемо да је овај инцидент прошао без икаквих санкција турског руководства са циљем да се закомпликују односи и то су урадили људи који су касније покушали да изврше државни преврат. Ми то не знамо, чекамо истрагу коју врше турске власти“, истакао је Путин.

Русија подржава став Кине о Јужном кинеском мору


Русија подржава став Кине о одлуци хашког арбитражног суда о Јужном кинеском мору, изјавио је руски председник Владимир Путин на конференцији за медије у оквиру Самита Г20 у Кини. „Ми се солидаришемо са Кином и подржавамо њен став о овом питању, да не призна одлуку овог суда.

То није политички став већ чисто правни, и састоји се у томе да било који арбитражни поступак треба да иницирају стране у спору, а арбитражни суд мора да саслуша аргументе и ставове страна у спору. Као што је познато, Кина се није обраћала Арбитражном суду у Хагу и њен став тамо нико није слушао. Како онда могу да се признају те одлуке? Ми подржавамо став Кине о томе“, истакао је Путин. Арбитражни суд у Хагу је 12. јула одлучио да Кина нема основ за територијалне претензије у Јужном кинеском мору у оквиру линије од девет тачака. Суд је, такође, одлучио да спорне територије архипелага Спратли нису острва и да не образују специјалну економску зону. Кина је одговорила да одлуку суда не сматра правоснажном, да је не признаје и не прихвата.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут